Mladi FER-ov znanstvenik nagrađen za obnovljive izvore

Autor: B.L. Objavljeno: 07.05.2019. 🕜 11:58 Lokacija: Zagreb

Dobitnik nagrade HAZU-a je prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić

Dobitnik ovogodišnje Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za područje tehničkih znanosti je prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić sa Zavoda za visoki napon i energetiku Fakulteta elektotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Kako se ističe, nagrada je dodijeljena za 20 znanstvenih radova objavljenih u međunarodnim časopisima povezanih u znanstvenu cjelinu pod nazivom 'Povećanje učinkovitosti pogona i integracije obnovljivih izvora energije korištenjem spremnika energije'. Od tog broja, 18 radova je objavljeno u časopisima kategorije Q1, pri čemu je prof. Pandžić prvi autor pet, a drugi autor devet radova. U njima su prikazani rezultati znanstvenih istraživanja vezani uz učinkovitost pogona energetskog sustava u uvjetima nesigurnosti i nestabilnosti proizvodnje obnovljivih izvora te rješenja za povećanje njihovog udjela zasnovana na spremnicima energije. Isto tako, predloženi su i evaluirani modeli za pogon velikih spremnika energije priključenih na prijenosni sustav, manjih priključenih kod korisnika te električnih vozila kao specifičnih spremnika energije. Pri tome su obuhvaćeni tehnički i ekonomski aspekti i posebnosti hrvatskoga elektroenergetskog sustava, a dio tih istraživanja našao je primjenu u industriji.

Prof. Pandžić doktorirao je na FER-u 2011. godine i danas se bavi istraživanjima u području elektroenergetike, a posebice različitih aspeata integracije obnovljivih izvora, pri čemu je razvio bogatu suradnju sa stranim i domaćim znanstvenicima. Uz to, koordinator je projekta iz programa 'Obzor 2020 ERA-NET' i voditelj dva projekta Hrvatske zaklade za znanost.

Nagrada je dodijeljena na Dan HAZU-a, 29.4.2019. godine, kada ona ujedno slavi 158. obljetnicu osnivanja, izvijestio je FER.

TAGOVI