Multilateralnom suradnjom do većih ulaganja u obnovljive izvore

Autor: B.O. Objavljeno: 09.05.2019. 🕜 10:29 Lokacija: Split

FZOEU je u 2019. osigurao oko 50 milijuna kuna za poticanje korištenja obnovljivih izvora u kućanstvima

U organizaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), a u sklopu projekta FIRESPOL (Financijski instrumenti u projektima obnovljivih izvora energije), u Splitu se održava međunarodni dvodnevni skup na kojem uz predstavnike Hrvatske sudjeluju i oni iz Španjolske, Njemačke, Latvije, Irske i Poljske. 

Razmjenom iskustava i prezentacijama primjera dobre prakse zemalja sudionica želi se stvoriti okvir koji će potaknuti intenzivnija ulaganja kako javnog tako i privatnog sektora u obnovljive izvore

Financiranje projekata


Suada Mustajbegović iz FZOEU-a, koja je ujedno i voditeljica FIRESPOL projekta u Hrvatskoj istaknula je da će ova multilateralna suradnja pomoći Hrvatskoj u kreiranju programa za slijedeće operativno razdoblje kroz definiranje prioriteta, ali i iznalaženja mogućnosti za financiranje projekata u području obnovljivih izvora. 
Mustajbegović je istaknula kako Fond uz sredstva koja su dostupna iz europskih fondova ulaže i ona nacionalna najavivši kako je ovoj godini osigurao oko 50 milijuna kuna za poticanje sustava korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima. 

Analiza stanja

 

Ravnatelj Energetske agencije španjolske regije Extremadura (Agenex) Cosme Segador Vegas je rekao kako projekt FIRESPOL ima za cilj poticanje obnovljivih izvora kroz javne i privatne programe financiranja, uvođenje inovativnih financijskih instrumenata ili složenih programa dodjele bespovratnih sredstava

"Želimo utvrditi koje su dobre prakse u pogledu inovativnih financijskih instrumenata, analizirati stanje i uvjete u svakoj regiji, a sve u svrhu definiranja potrebnih izmjena u politikama kako bi se potaknuo rast obnovljivih izvora energije", napomenuo je Segador Vegas. 

Prema njegovim riječima u Španjolskoj se zbog svoje jednostavnosti, ali i padu cijene najviše koriste fotonaponski solarni sustavi. Uz to sunčeva energija je vrlo postojan izvor energije koji je pogodan za mnoge primjene. Tijekom 10 godina u Španjolskoj se gotovo trostruko povećalo i korištenje energije vjetra.

TAGOVI