Uskoro poticaji za obnovljivce u obiteljskim kućama

Autor: N.D. Objavljeno: 19.04.2019. 🕜 08:55 Lokacija: Zagreb

Ove godine građani mogu očekivati obilne poticaje za obnovljivce, rečeno je na Seminaru o OIE

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uskoro će raspisati novi natječaj za poticanje primjene obnovljivih izvora - kotlova za biomasu, dizalica topline i solarnih toplinskih sustava u obiteljskim kućama, najavio je Mario Mihetec, voditelj službe za energetsku učinkovitost i OIE u Fondu, na 10. Seminaru o mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije, koji se jučer održao u organizaciji Energetike marketing. Na prošlojesenskom natječaju pristiglo je 591 prijava, 342 su prihvaćene i s postotkom financiranja od 40-80% građanima je dodijeljeno 12 mil. kn. 

Natječaj Fonda uskoro

Ovaj puta u planu su potpore od 11 milijuna kuna, natječaj će biti raspisan uskoro, a koji tjedan prije bit će objavljene propozicije, za koje Mihetec kaže da će biti slične prošlogodišnjem natječaju. Sufinanciranje je namijenjeno građanima koji će energiju dominantno trošiti na licu mjesta. U nastavku godine Fond će s 30 mil. kn sufinancirati i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije a krajem godine bit će raspisan i poziv vrijedan 18 mil. kn za obnovljive izvore u turizmu i OPG-ovima. Domagoj Validžić, pomoćnik ministra za energetiku iznio je podatak da su lani OIE u sustavu poticaja za 2,48 TWh isporučene električne energije dobili 2,2 mlrd. kn poticaja. Do kraja godine očekuje se start nekoliko projekata. 


Država je omogućila građanima jednostavni priključak, a računa se da će investicija isplativa za osam i manje godina. Prema podacima iz HEP-a od početka godine po pojednostavljenoj proceduri odobreno je cca 10 jednostavnih priključaka do instalirane snage kućanstva. Država očekuje odobrenje Europske komisije za dva dokumenta - odobrenje Uredbe koja će omogućiti gospodarstvu da plaća manje naknada za OIE, a isto će biti potrebno i za Uredbu o kvotama za postrojenja do 500 kW i Pravilnik o premijskom sustavu koji je izradi. Premijski sustav poticanja mogao bi biti pokrenut do kraja rujna ako će sve ići glatko u EK. Validžić je rekao da je naknada koju plaćaju kupci električne energije trenutno dovoljna za isplatu poticaja a dinamikom ulaska novih postrojenja u sustav poticaja u budućnosti će trebati biti korigirana. 

Prodaja energije na burzi

Dubravka Brkić, pomoćnica direktora HROTE-a govorila je o funkcioniranju EKO bilančne skupine i stavljanju 30% zelene energije na burzu. U prvom kvartalu postignuta je prosječna cijena za tu energiju na razini 56 eura/MWh. Uskoro se planira pokrenuti dražba zelenih certifikata, po čemu će Hrvatska biti tek treća država u Europi. HROTE je u proteklom periodu raskinuo ugovore za 2 MW postrojenja na biomasu i 1,5 MW za bioplin. U sustavu poticaja je 828 MW a za 240 MW očekuje se izgradnja u naredne dvije do tri godine. 


Vlasta Zanki, zamjenica direktora HEP ESCO-a istaknula je da je za manje projekte u fotonaponu povrat sedam do 10 godina, dok se nešto veći projekti vraćaju i u kraćem periodu. HEP je krenuo u izgradnju fotonapona na svojim zgradama i prati sve jači svjetski trend "energy as a service". Marko Vlainić iz REGEA-e govorio je o skorašnjem zaključivanju ugovora s jednom ESCO tvrtkom za fotonaponsku elektranu na OB Zabok te razvoju aplikacije koja bi povezivala investitore i potencijalne potrošače koji bi dali krov za FN elektranu i trošili tu energiju. 

Zelena zadruga ima projekte

Zoran Kordić iz Zelene energetske zadruge rekao je da zadruga, koja je uspješno financirala već dvije elektrane razmišlja o prijavi na skorašnji natječaj fonda za nekoliko kućanstava u njihovoj zoni interesa, a krajnji interes im je projekt stvaranja niskoenergetskog kvarta (projekt Compile). Boris Njavro predstavio je kompleksan projekt stvaranja softwarea za virtualnu elektranu koja bi mogla davati pomoćne usluge a vlasnici projekata imali bi zaradu bolju od one koju im sada za višak isporučene električne energije plaćaju opskrbljivači. 

TAGOVI