Ovaj tjedan - Seminar o obnovljivcima u Zagrebu

Autor: N.D. Objavljeno: 15.04.2019. 🕜 12:36 Lokacija: Zagreb

Kako financirati Sunčane elektrane i dizalice topline

Ovaj četvrtak u Zagrebu, u hotelu 'Antunović' u Zagrebu održat će se Seminar 'Mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije'. Na ovom, već 11. po redu okupljanju, fokus će biti na primjeni dizalica topline i Sunčeve energije - rješenja baš po mjeri za tzv. građansku energetiku. 

 Hrvatska ima ogromne potencijale za proizvodnju tzv. zelene energije, ali ih tek djelomično koristi. Dok je hidropotencijal vodotoka iznimno dobro iskorišten i energija vjetra se sasvim pristojno 'žanje', Sunčeva energija je gotovo u potpunosti zanemarena. S manje od 60 MW snage sunčanih elektrana na samom smo začelju u Europskoj uniji. U posljednjih godinu dana znatno je pojednostavljena procedura za jednostavni priključak za građane, no očekivano ili ne – željenog pomaka nije bilo. Očigledno, nužan je financijski poticaj koji će potaknuti ljude za primjenu Sunčeve energije i dizalica topline, a on će ujedno i promovirati građansku energetiku. Jesmo li presiromašni za obnovljivce? Ili jednostavno naša politika i prakse ne idu za tim da iskoristimo sve mogućnosti financiranja? 

I zato, o trendovima u financiranju projekata u Hrvatskoj te praksama koje se već primjenjuju u inozemstvu na našem Okruglom stolu govorit će: Vlasta Zanki (HEP ESCO), Zoran Kordić (Zelena energetska zadruga), Mario Mihetec (FZOEU), Marko Vlainić (REGEA) i Boris Njavro (Energy Code). Dakako, za vas smo pripremili i niz zanimljivih izlaganja renomiranih stručnjaka. Vidimo se!

TAGOVI