Odgađa se početak gradnje HE Mokrice

Autor: N.D. Objavljeno: 12.04.2019. 🕜 11:18 Lokacija: Brežice (Slovenija)

Zbog ugroze riba ukinuta eko-dozvola za gradnju HE Mokrice

Slovenski Upravni sud je u upravnom sporu ukinuo izdanu ekološka dozvola za izgradnju zadnje slovenske hidroelektrane na Savi, HE Mokrice. Dozvola je izdana 17. srpnja lani, a predmet se vraća na agenciju za okoliš ARSO na ponovni postupak. Zbog ove sudske odluke odgađa se početak gradnje hidroelektrane na neodređeno vrijeme zbog dugotrajnosti postupka i daljnjih proceduralnih komplikacija, pišu slovenski mediji.  

Žalbu na ekološku dozvolu dalo je Društvo za proučavanje riba Slovenije koje se zapravo žalilo na zakon koji omogućava gradnju hidroelektrana koje ugrožavaju riblju populaciju. Društvo se žalilo da se pri donošenju slovenskog Zakona za koncesiju na iskorištavanje donjeg dijela Save nije uključilo javnost te da sam zakon kršni niz propisa iz habitat direktiva EU. Također, za dodjelu koncesije nije raspisan natječaj, niti je napravljen utjecaj zahvata na površinske i nadzemne vode, napisali su u tužbi. 

Lokalne vlasti negoduju jer se izgradnjom HE Brežice i HE Mokrice štiti stanovništvo od poplava, jer je u okolnim naseljima oko tisuću stanovnika ugroženo visokim vodama. "Žrtvovani smo za bolji život države", komentirao je župan općine Brežice Ivan Molan ističući da je 2010. od poplava bilo devet milijuna eura štete. Pozivaju državu da presječe gordijski čvor, no kako se čini, gradnja hidroelektrane odgađa se za dogledno vrijeme. 

Prema neslužbenim informacijama STA, zbog ovog nepredviđenog zastoja u realizaciji projekta ugroženo je stotinu radnih mjesta u Litostroju koji je trebao raditi na elektrani. HE Mokrice trebala je s radom početi 2022., investicija je vrijedna 181 mil. eura, a povećala bi slovenski BDP za 0,3%. 

TAGOVI