Njemačka oborila rekorde po proizvodnji iz obnovljivaca

Autor: N.D. Objavljeno: 05.04.2019. 🕜 09:25 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Ožujak je bio mjesec u kojem su obnovljivci nadmašili konvencionalne izvore

U ožujku Njemačka je postavila novi rekord po proizvodnji struje iz obnovljivaca a ona je dominantno pokrila potrebe zemlje. U prvom kvartalu ove godine obnovljivi izvori proizveli su 45,4% električne energije, pokazuju podaci Fraunhofer ISE instituta. Samo u ožujku proizveli su 54,45% električne energije, a drugi najuspješniji mjesec do sada je svibanj prošle godine kada su OIE proizveli 48,6% električne energije. 

Tome najviše pridonose velike vjetroelektrane koje su proizvele 34% električne energije, dok je fotonapon zaslužan za prosječno 7,3% proizvodnje u ožujku a biomasa za 8.1%. Zahvaljujući novom zakonu od kraja 2018. instalacija novih VE je znatno usporena i nije bila manja od 2014., a takav trend će se nastaviti, kažu u institutu. U Fraunhoferu smatraju da Njemačka hitno treba dodatnih 10 GW novoinstaliranih fotovoltaika godišnje, ne računajući one koji se podižu na osnovu velikih specijalnih natječaja. 

U ožujku su hidroelektrane proizvele 4,7% energije a biomasa 8,1%. Za usporedbu iz lignita je u ožujku proizvedeno 17,1% električne energije, dok su elektrane na ugljen proizvele 7,4% energije. Nuklearke su dale 13,9% a TE na plin 6,9%. Grafikoni pokazuju da je po proizvodnji iz OIE ovogodišnji ožujak bio bolji za čak 19%, objavio je PV magazine. 

TAGOVI