Desetljeće snažnog rasta obnovljivaca

Autor: B.O. Objavljeno: 04.04.2019. 🕜 09:45 Lokacija: Abu Dhabi (Ujedinjeni Arapski Emirati)

Gotovo dvije trećine novih kapaciteta za proizvodnju električne energije u 2018. otpada na obnovljive izvore

Snažni desetogodišnji rast kapaciteta obnovljivih izvora energije nastavljen je i u 2018. godini. Naime, prema podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), lani je u odnosu na 2017. godinu kapacitet obnovljivaca uvećan za 171 gigavat (GW). Godišnji rast od 7,9 posto ponajviše su poduprli Sunce i vjetar, koji su činili 84 posto tog rasta. 
Trenutačno, objavila je IRENA u svojoj godišnjoj statistici obnovljivaca (Renewable Capacity Statistics 2019), trećina globalnog kapaciteta se temelji upravo na obnovljivim izvorima energije. Rast je vidljiv u svim svjetskim regijama. Međutim, njegova brzina nije ujednačena. Drugim riječima, dok u Aziji nova postrojena za OIE iznose ukupno 61 posto ukupnih, povećanje instaliranih kapaciteta za 11,4 posto, rast je bio najbrži u Oceaniji, gdje je iznosio 17,7 posto u 2018. godini. Afrički rast od 8,4 posto svrstava taj kontinent na treće mjesto, nakon Azije. 

Globalna energetska transformacija 

Gotovo dvije trećine svih novih kapaciteta za proizvodnju električne energije u 2018. godini otpada na obnovljive izvore. U tome prednjače gospodarstva u nastajanju i razvoju. 
"Kroz svoj uvjerljiv poslovni model, obnovljiva energija se afirmirala kao tehnologija izbora za nove proizvodne kapacitete", rekao je generalni direktor IRENA-e Adnan Amin. "Snažan rast u 2018. nastavlja značajan trend koji je zabilježen u posljednjih pet godina, što odražava trenutni pomak prema obnovljivoj energiji kao pokretaču globalne energetske transformacije. Međutim, razvoj obnovljive energije treba rasti još brže kako bi se osiguralo postizanje globalnih klimatskih ciljeva i onih održivog razvoja", dodao je. "Zemlje koje u potpunosti iskoriste svoj potencijal za obnovljive izvore ostvarit će, uz dekarbonizaciju svojih gospodarstava, niz društveno-ekonomskih koristi", kazao je. 

Neobnovljivi kapaciteti

Analiza također uspoređuje povećanje proizvodnih kapaciteta obnovljivih izvora energije u odnosu na neobnovljivu, ponajprije fosilna goriva i nuklearnu energiju. Iako su kapaciteti neobnovljive proizvodnje umanjeni u Europi, Sjevernoj Americi i Oceaniji za oko 85 GW od 2010. godine, u istom razdoblju porasli su u Aziji i na Bliskom istoku. Od 2000. godine, kapacitet neobnovljive proizvodnje povećao se za oko 115 GW godišnje (u prosjeku), bez vidljivog trenda prema gore ili dolje.

TAGOVI