BiH uvodi naknadu za poticanje OIE

Autor: B.O. Objavljeno: 22.03.2019. 🕜 09:33 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Prikupljena sredstva bit će, među ostalim, isplaćena povlaštenim proizvođačima

Vlada Federacija Bosne i Hercegovine donijela je Odluku o utvrđivanju potrebnog iznosa naknada za poticanje i jediničnog iznosa naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije (OIEiEK). 
Tom odlukom svi kupci električne energije u BiH obvezni su plaćati naknadu za poticanje proizvodnje električne energije iz OIEiEK. Naknada je posebna stavka na računu za električnu energiju, javlja Elektroprivreda BiH
Sredstva prikupljena ovim naknadama prihod su operatora za OIEiEK, a on njima raspolaže i koristi ih kako bi povlaštenim proizvođačima isplatio poticajni dio iz zajamčene cijene za proizvedenu električnu energiju, za financiranje troškova rada operatora te za plaćanje i troškove uravnoteženja elektroenergetskog sustava. 
Na temelju ove odluke, Elektroprivreda BiH - Sarajevo će na računima za električnu energiju od 21. ožujka obračunati i kao posebnu stavku naznačiti iznos ukupne naknade za poticanje. Ukupna naknada predstavlja proizvod jedinične naknade i ukupno obračunate potrošnje električne energije u kWh. Jedinični iznos naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz OIEiEK utvrđen tom odlukom iznosi 0,002555 KM/kWh bez PDV-a.

TAGOVI