Što je ministar Ćorić govorio o budućnosti obnovljivaca u Hrvatskoj

Autor: B.O. Objavljeno: 04.04.2019. 🕜 11:36 Lokacija: Bilbao (Španjolska)

Treba nam tri puta više vjetroelektrana i znatno više solara, kaže ministar

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na najvećem ovogodišnjem događaju u području korištenja energije vjetra Wind Europe 2019 Conference & Exhibition, koji se održala od 2. do 4. travnja u španjolskom Bilbau, istaknuo je kako se Hrvatska iz sigurnosnih razloga mora okrenuti ka diverzifikaciji dobavnih pravaca svih energenata, a u proizvodnji električne energije poticati korištenje vlastitih resursa, prije svega obnovljivih izvora energije


Predstavljanje hrvatskih tvrtki 


Iako smo učinili puno toga, još je puno izazova pred nama”, rekao je ministar i dodao: “Očekujemo više energije iz obnovljivih izvora nego u posljednjih 10 godina. Cilj je imati tri puta više vjetra i 20 puta više solarne energije u idućih 10 godina. S vjetrom i drugim izborima obnovljive energije ostvarit ćemo 32% naših ukupnih energetskih potreba do 2030. i najmanje 56 posto do 2050., a tranzicija prema obnovljivoj energiji smanjit će i štetne emisije. Vjerujemo da će daljnje povećanje ulaganja u zelenu energiju utjecati i na sam razvoj zemlje te nova zapošljavanja i rast industrije”, zaključio je ministar Ćorić, javlja Udruženje Obnovljivi izvori Hrvatske. 

Dakle, ministar najavljuje da bi Hrvatska za deset godina trebala imati više od 2.000 MW instalirane snage u vjetroelektranama i oko 1.200 MW u fotonaponu. 


"Intenzivno ćemo podržavati razvoj projekata geotermalne energije, biomase i bioplina, prije svega vodeći se potrebama industrije, poljoprivrede i svih onih sektora kojima je potreban sinergijski učinak proizvodnje električne i toplinske energije na visokoučinkovit način”, rekao je Ćorić.

Događaj je okupio više od 7.000 izaslanika i 300 govornika, a otvorio ga je španjolski kralj Filip VI, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. U zajedničkom izložbenom prostoru predstavljaju se brojne hrvatske tvrtke koje posjeduju znanje i iskustvo u radu na projektima obnovljivih izvora energije, posebice vjetroelektrana, kao i tvrtke koje u Hrvatskoj djeluju kroz svoje podružnice.

TAGOVI