Slovenija neće dostići svoje ciljeve u postotku obnovljivaca

Autor: N.D. Objavljeno: 23.04.2019. 🕜 08:51 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Susjedi se oslanjaju na hidroelektrane, baš kao i Hrvati

Ni Slovenija se ne može pohvaliti velikim postotkom proizvodnje iz novih OIE, baš kao ni Hrvatska. Prema ocjeni slovenskog Ministarstva za infrastrukturu postoji mogućnost da Slovenija do 2020. neće dostići svoj nacionalni cilj od 25% udio obnovljive energije u bruto potrošnji te 10% upotrebe obnovljivih izvora energije u prometu. 

Slovenija je 2017. dosegla 21,5% udjela OIE u bruto potrošnji energije a za ispunjenje nacionalnog cilja trebalo bi do 2020. povećati upotrebu OIE za više od 2 TWh odnosno 3,5%, što je skoro tri puta postignutog cilja između godina 2010. i 2017. Dakle, susjedna država se nalik na Hrvatsku također oslanja na veliku moć svojih hidroelektrana. Za ovu godinu i iduću godinu Ministarstvo infrastrukture planira dodatne mjere za povećanje udjela OIE u ukupnom korištenju bruto finalne energije, ali se ipak plaši da se postavljeni ciljevi ne mogu postići. 


Problem još više zabrinjava, jer se, u skladu s najnovijim europskim odlukama, u budućnosti očekuje još veće zaoštravanje zahtjeva. Slovenija će ove godine održati konzultacije s Europskom komisijom (iterativni proces) na stručnoj i političkoj razini kako bi se okupila stajališta o procjeni i preporukama vezanim za nacrt Nacionalnog energetskog i klimatskog plana u dijelu koji se odnosi na utvrđivanje nacionalnog doprinosa u području obnovljivih izvora energije. 

TAGOVI