EU ne ukida carine na kineske solarne panele

Autor: N.D. Objavljeno: 15.05.2019. 🕜 09:42 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Čak 15 mjeseci za analizu antidampinških mjera

Europska unija razmatra da zadrži carine na kineske solarne panele uvedene 2013.. Važeće antidampinške i antisubvencijske carine kreću se između 34 i 84 posto. 

Dio industrije smatra da te carine više štete nego pomažu industriji u europskom bloku jer im poskupljuju krajnji proizvod te ih treba ukinuti, no ima i onih koji misle drugačije. Kineski proizvodi čine oko 20 posto udjela na europskom tržištu, a Bruxelles će analizirati carine idućih 15 mjeseci, objavljeno je u europskom službenom listu. 

Planirana analiza rezultat je prigovora EU Pro Sun Glassa, udruženja koje predstavlja više od četvrtine europskih proizvođača solarnog stakla. Oni tvrde da će kineski proizvođači, u slučaju ukidanja postojećih carina uvedenih nastaviti snižavati cijene. U 2017. bilateralna razmjena EU s Kinom bila je na razini 516 milijardi eura, a EU je imao deficit od 176 milijardi. SAD trenutno vodi prilično žestoki trgovinski rat s Kinom, a Bruxelles i Peking za sad ne ratuju, dapače, postoje projekcije da bi EU mogla profitirati. 

Inače, ulaganja u obnovljivce u EU stagniraju, osobito u instalaciju solarnih panela jer više nema subvencija, a Međunarodna agencija za energiju upravo je objavila da se svijet u smislu investicija u energetici 2018. kretao u smjeru suprotnom od ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma. 

TAGOVI