Naslovnica   →Obnovljivi izvori

Crna Gora ukida jednu naknadu za obnovljivce

Autor: N.D. Objavljeno: 30.04.2019. 🕜 11:10 Lokacija: Podgorica (Crna Gora)

Politika odradila u strahu od rasta računa za električnu energiju

Vlada Crne Gore će 1. lipnja ukinuti naknadu za obnovljive izvore energije 1 na računima za električnu energiju, koji će u tom slučaju biti manji između 1,5 do 5%, dok će manjak nadoknaditi rastom trošarine na ugljen. 

Vlada će ukinuti naknadu za obnovljive izvore 1 i da trošak će umjesto potrošača plaćati Vlada iz sredstava prikupljenih od zagađivača, a kroz trošarinu na ugljen. Ova stavka čini oko pet posto računa potrošača koji troše do 30 eura mjesečno ili oko 1.5% računa potrošača koji troše do 100 eura. Ukidanjem ove naknade, računi će biti manji između 1,5-5%, što je jedno od najvećih zabilježenih smanjenja računa. Vjerujem da je ovo odgovoran pristup iako Elektroprivreda ostane pri odluci tarifnih modela uz eventualno novo odlaganje”, najavio je crnogorski premijer Duško Marković, piše Bankar.me. 

Do ovog poteza došlo je zbog kritika opozicije da se na račun građana razvijaju poslovi, kako kažu, "kumova i sinova" koji ulažu u vjetroelektrane i male hidroelektrane u toj zemlji. Za poticaje je ta zemlja u prvoj polovini 2018. izdvojila 7,5 milijuna eura, a najveći proizvođač je vjetropark VE Krnovo, snage 72 MW u vlasništvu Akuo Energy i Masdara. 

TAGOVI