Električni pogoni sljedeće generacije s FER-a

Autor: B.L. Objavljeno: 09.04.2020. 🕜 12:37 Lokacija: Zagreb

Vrijednost projekta DORNA iznosi 1,6 mil. eura

Projekt 'Razvoj elektromotornih pogona visoke pouzdanosti za primjene u pogonskim sustavima sljedeće generacije' (DORNA) za cilj ima stvoriti mrežu za razmjenu osoblja za istraživanje i inovacije radi rješavanja tehničkih izazova s ​​kojima se suočava promet u procesu elektrifikacije, s naglaskom na električne pogonske sklopove visoke pouzdanosti. Hrvatski predstavnik u projektu je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Elektromobilnost, odnosno elektrifikacija prometa smatraju glavnim napretkom u smanjenju emisija ugljičnog dioksida i poboljšanju energetske učinkovitosti. U središtu pogonskih sustava za električna vozila su električni vučni pogoni, a postojeća rješenja ne mogu zadovoljiti sve veće potrebe tržišta za sigurnim, brzim, zelenim i pristupačnim prijevozom. Glavni izazovi uključuju zahtjeve za vrlo velikom gustoćom momenta, gustoćom snage, ekonomičnošću goriva i otpornošću na kvarove, pomičući uređaje i komponente na njihove fizičke i materijalne granice.

Projekt DORNA okuplja vodeća učilišta i tvrtke u Europskoj uniji i koristit će se najnovijim tehnološkim otkrićima u energetskoj elektronici, elektromotornim pogonima, pogonskim sustavima, senzorima i nadzoru, komunikacijama, skupovima velikih podataka i umjetnom inteligencijom. Započeo je 1.3.2020. godine i provodi se u okviru Akcije Marie Sklodowska-Curie - Razmjena osoblja u području istraživanja i inovacija' (MSCA RISE). Voditelj projekta na FER-u je prof. dr. sc. Stjepan Stipetić, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1,62 mil. eura, izvijestio je FER.

TAGOVI