Tesla otpušta 75% radnika tvornice u Nevadi

Autor: B.L. Objavljeno: 27.03.2020. 🕜 14:29 Lokacija: Zagreb

Razlog je, zar je itko sumnjao, koronavirus

Američki proizvođač električnih automobila Tesla najavio je otkaze za čak 75% radnika iz svoje velike tvornice u Nevadi u SAD-u. Kao razlog, naravno, navodi se pandemija koronavirusa

Riječ je o tvornici litij-ionskih baterija Tesla Gigafactory koja se nalazi u industrijskoj zoni Tahoe-Reno. U vlasništvu je Tesle i japanske tvrtke Panasonic, a zapošljava 7000 radnika i proizvodi električne motore i baterije za automobile Tesla Model 3. Doduše, otpuštanja je već ranije najavio Panasonic, baš kao i potpunu obustavu proizvodnje u svojim odjelima nevadske tvornice na 14 dana u kojima je zaposleno 3500 radnika.

Prije tvornice u Nevadi, Tesla je obustavio proizvodnju u tvornici u San Franciscu i u tvornici solarne opreme u New Yorku, koji bi se mogao prenamijeniti za proizvodnju respiratora za oboljele od koronavirusa, izvijestio je 'Jutarnji list'.


Otkazi čekaju cijelu automobilsku industriju

Zanimljivost je da će otpuštati vjerojatno najpoznatiji svjetski proizvođač električnih vozila, kojima se predviđa svijetla budućnost, dok će takvo nešto gotovo sigurno napraviti i svi svjetski proizvođači klasičnih vozila čija budućnost i nije baš sjajna. Naime, očito je da će mnogo 'jednostavnije' biti sada otpustiti velik broj djelatnika opravdavajući to 'koronavirusom', dok bi brojna otpuštanja u narednim godinama, u 'normalno' vrijeme, sigurno naišla na veliko protivljenje politike i sindikata. 


TAGOVI