U zagrebačkom prstenu nije lako pronaći dimnjačara

Autor: B.L. Objavljeno: 04.12.2020. 🕜 11:11 Lokacija: Zagreb

Čak 28% općina i gradova oko Zagreba nema dimnjačara!

Čak 10 od ukupno 35 jedinica lokalne samouprave na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije nema dimnjačara! Naime, u šest općina i gradova dimnjačarska koncesija je istekla (doduše, u jednoj općini i jednom gradu tek nedavno), a za četiri općine (Krašić, Orle, Preseka i Rakovec) podaci o ovlaštenoj dimnjačarskoj službi, odnosno dimnjačarskom koncesionaru ne mogu se pronaći na službenim stranicama općine na internetu ni u Registru koncesija Financijske agencije.

Dimnjačarstvo u Zagrebu je već nekoliko godina uspješno riješeno i to tako da je cijeli Grad proglašen za jedno dimnjačarsko područje i koncesija je do 2031. dodijeljena Dimnjačarskoj obrtničkoj zadruzi, u čiji je sastav ušla većina dotadašnjih zagrebačkih dimnjačarskih obrta. Riječ je o rješenju koje bi svakako valjalo razmotiti i za sve ostale hrvatske županije.

S druge strane, Zaprešić nema dimnjačara još od 2018. i to za dva područja koliko ih ima na području Grada, a u Farkaševcu je ona istekla 2014. i u Bedenici još 2012. godine. U Pisarovini je koncesija istekla tek nedavno, u studenom, baš kao i u Svetoj Nedelji, gdje je novi natječaj već raspisan, a u Luki upravo ističe. 

Istodobno, dio općina i gradova Zagrebačke županije s obzirom na organizaciju dimnjačarske službe ponešto je poseban u odnosu na ostatak Hrvatske. Naime, u čak njih sedam taj posao obavlja lokalna komunalna tvrtka: u Ivanić Gradu, Samoboru, Vrbovcu, Gradecu, Kravarskom, Pokupskom i Žumberku. Od dimnjačara u ostalim općinama i gradovima, najviše koncesija, njih tri, ima Dimnjačarski obrt Šantić koji pokriva tri općine 'zagrebačkog Zagorja': Bistru, Jakovlje i Pušću. Nakon toga, po dvije općine i grada pokrivaju tvrtke i obrti kao što su Leuštek, Nicrodim, Mivegra, Dimnjačarstvo Valjak i Dimnjačarstvo Zagreb.

No, najtočniji i najakutalniji podaci o ovlaštenim dimnjačarima širom Hrvatske najjednostavnije se mogu pronaći u specijaliziranoj bazi podataka na našem portalu.

TAGOVI