Ivana D nađena na morskome dnu

Autor: B.O. Objavljeno: 11.12.2020. 🕜 08:12 Lokacija: Zagreb

Došlo je do puknuća na mjestima spajanja platforme s utemeljenim pilotima

Poboljšanje vremenskih uvjeta jučer je omogućilo obilazak lokacije eksploatacijskog odobalnog objekta Ivane D brodom te angažman podvodne robotske ronilice. Potvrđeno je da se ta nenastanjena plinska platforma u cijelosti nalazi na morskome dnu. 

Nakon što je 5. prosinca uslijed jakog vjetra i velikih valova na sjevernom Jadranu došlo do gubitka procesne komunikacije i navigacijskog sustava, a potom i vizualnog kontakta s Ivanom D, jučer su INA-ini stručnjaci s predstavnicima nadležnih tijela - energetskim inspektorom za naftno rudarstvo Državnog inspektorata, inspektorom sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te predstavnikom Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika obavili pregled morske površine i morskog dna na lokaciji. 


Inspekcijski nadzor 

Pregledom i nadzorom je utvrđeno da je došlo do oštećenja, odnosno puknuća na mjestima spajanja platforme s utemeljenim pilotima, dok cijevi koje vode iz bušotine do površinskog dijela platforme nisu pukle već su se savinule i nalaze se na dnu s površinskim dijelom platforme. 

Nije uočeno nikakvo propuštanje, što potvrđuje da su svi sigurnosni sustavi odradili svoju funkciju, priopćeno je iz INA-e. 

Održavanje se može isključiti kao uzrok ovog događaja, a daljnjom istragom utvrdit će se točni razlozi puknuća. Platforma je bila redovno održavana te pod inspekcijskim nadzorom. U listopadu ove godine obavljen je posljednji koordinirani inspekcijski nadzor te je objekt radio uz valjanu Svjedodžbu o sigurnosti za rad. 

Pregled podvodnog dijela Ivane D napravljen je 2018. godine, uz prisutnost inspektora Hrvatskog registra brodova. Također, objekt je INA-ina posada zadnji put pregledala 1. prosinca 2020., o čemu postoji zapis u dnevnom izvještaju. 


Sigurnost opskrbe

Ivana D razlikuje se od ostalih Ininih eksploatacijskih odobalnih objekata u sjevernom Jadranu načinom na koji je temeljena, tj. pričvršćena na morsko dno. 

Istraga o događaju se nastavlja, a tek po prikupljanju svih relevantnih podataka moći će se donijeti odluka o nastavku proizvodnje ili trajnom zatvaranju bušotine na lokaciji. Istovremeno će INA pripremiti i plan sanacije na lokaciji Ivane D.

Kao što je ranije navedeno, događaj nije utjecao na okoliš. Nije zamijećeno propuštanje plina, a plinovod koji je otpremao plin s bušotina je u dobrom stanju, stabilan i pod tlakom. 

U INA-i podsjećaju da se uslijed događaja na Ivani D automatski aktivirao sustav za isključivanje u nuždi (eng. ESD – Emergency Shut Down) te su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje. 

Također, napominju u INA-i, sigurnost opskrbe nije ugrožena te da se proizvodnja na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu.

TAGOVI