Trećina općina Osječko-baranjske županije nema dimnjačara

Autor: B.L. Objavljeno: 11.12.2020. 🕜 14:04 Lokacija: Zagreb

Za čak 11 općina nikakvi se podaci ne mogu pronaći

Za čak 12 općina Osječko-baranjske županije nije moguće pronaći podatke o ovlaštenom dimnjačaru ni u Registru koncesija Financijske agencije ni na službenim stranicama tih općina na internetu. To su: Antunovac, Draž, Drenje, Ernestinovo, Gorjani, Levanjska Varoš, Punitovci, Semeljci, Strizivojna, Šodolovci, Viljevo i Viškovci. Uz to, tom broju općina koje na području najveće županije na istoku Hrvatske koje nemaju dimnjačara (ili je o tome vrlo teško pronaći službene podatke) treba pribrojiti još tri općine gdje je dimnjačarska koncesija istekla. To su Donja Motičina (još 2018.), Popovac (2019.) i Podravska Moslavina, gdje je natječaj za novog dimnjačarskog koncesionara raspisan u studenom ove godine. 

Po broju općina na kojem obavlja dimnjačarske poslove području Osječko-baranjske županije na prvom je mjestu Obrt Budrovac iz Budrovaca. Taj obrt zadužen je za dimnjačarsku službu u čak pet općina i na svih pet dimnjačarskih područja u Đakovu. Nakon toga slijedi Dimnjačar Novoselić iz Tiborjanaca pokraj Belišća koji pokriva četiri općine i čepinska komunalna tvrtka Komunalac Čepin koja se bavi dimnjačarstvom na području Čepina i Vladislavaca. Inače, komunalne tvrtke obavljaju dimnjačarsku djelatnost u osam općina i gradova, a uz spomenuti Komunalac Čepin, to su tvrtke Komunalno Bilje iz Bilja, Doroslov iz Donjeg Miholjca, Čvorkovac iz Erduta, KTD Gmajna iz Jagodnjaka, Kneževi podrumi iz Kneževih Vinograda i Našički park iz Našica.
Uz to, tome treba dodati i jednu od najvećih hrvatskih dimnjačarskih tvrtki, a to je osječki Dimnjak koji je se brine o sigurnosti sustava za odvod dimnih plinova (a time i sigurnosti građana) u najvećem gradu u Slavoniji.

Razmjerno velik broj općina koje (barem prema raspoloživim podacima) nemaju nikakvu dimnjačarsku službu jedan je od pokazatelja zašto bi možda ipak valjalo razmotriti reformu lokalne samouprave i ukidanje onih općina koje se ne mogu potruditi ni za osnovne komunalne djelatnost. No, najtočniji i najakutalniji podaci o ovlaštenim dimnjačarima za većinu hrvatskih gradova i općina najjednostavnije se mogu pronaći u specijaliziranoj bazi podataka na našem portalu

TAGOVI