Kako pronaći dimnjačara?

Autor: B.L. Objavljeno: 22.04.2020. 🕜 10:30 Lokacija: Zagreb

Ponekad nije lako pronaći stručnjaka koji će ispitati i provjeriti stanje dimnjaka

Nakon nedavnog potresa u Zagrebu i okolici, koji je prema do sada raspoloživim podacima, ostavio čak 10 000 oštećenih dimnjaka, mnogi su se zapitali što treba raditi s takvim dimnjacima. Naravno, ako je dimnjak vidljivo oštećen, svakako ga prvo treba ukloniti kako ne bi pao i uzrokovao još veću štetu, daljnja oštećenja imovine i ugrozio živote stanara ili prolaznika. 


Oštećeni dimnjaci i uloga dimnjačara

Kada je takav dimnjak uklonjen i ne predstavlja štetu, trebalo bi pozvati ovlaštenog dimnjačara (dimnjačarskog koncesionara) koji će utvrditi u kakvom je stanju ostatak dimnjaka i što bi trebalo učiniti kako bi se moglo nastaviti s korištenjem izvora topline sustava grijanja i priprema potrošne tople vode, tj. kotla ili bojlera. 

No, čak i kada dimnjak nema vidljivih oštećenja, to ne znači da je ispravan, osobito ako se radi o starom dimnjaku od opeke. I u takvom slučaju svakako bi sada, nakon potresa, trebalo pozvati dimnjačara kako bi ispitao dimnjak i provjerio njegovu prikladnost za daljnje korištenje. 

Pri tome valja napomenuti da se to ne bi trebalo odnositi samo na Zagreb i okolicu, jer su stari i neodržavani dimnjaci od opeke potencijalna opasnost bilo gdje u Hrvatskoj. 

Nakon provedenog ispitivanja, dimnjačar će dati prijedlog što bi s dimnjakom sada trebalo poduzeti. Pri tome ovlašteni dimnjačarski koncesionar nije ujedno i osoba koja će taj dimnjak sanirati ili popraviti (zapravo, tako bi u skladu s propisima trebalo biti, iako u praksi nije rijetkost da je ovlašteni dimnjačar na određeni način povezan s drugom tvrtkom ili obrtom za gradnju i/ili sanaciju dimnjaka!). 


Kako pronaći dimnjačara?

Danas je dimnjačarstvo u Hrvatskoj i dalje uređeno tako da svaka jedinica lokalne samouprave (grad ili općina) za svoje područje ima odgovarajuću odluku o dimnjačarskoj službi i za svoje područje dodjeljuje jednu ili više koncesija za obavljanje dimnjačarske službe. Podaci o koncesionaru pri tome bi se trebali dobiti od nadležnih tijela općine ili grada, odnosno na službenim internetskim stranicama te jedinice lokalne samouprave. 
Kao dobra pomoć svakako može poslužiti i baza ovlaštenih dimnjačara na našem portalu. Dovoljno je samo unijeti naziv jedinice lokalne samouprave i podaci o dimnjačaru su na ekranu.  


Dimnjačari u Zagrebu i okolici

Ovlaštenog dimnjačara najlakše je pronaći u Zagrebu. Naime, prije nekoliko godina cijeli Grad Zagreb je postao jedno koncesijsko područje na kojem posluje jedinstveni dimnjačar. To je Dimnjačarska obrtnička zadruga, koja je zamijenila dosadašnje dimnjačare po mjesnim odborima, pri čemu je nerijetko bio slučaj da svaki ima svoj način rada, svoje obrasce i svoje cjenike.

S druge strane, ovlašteni dimnjačarski koncesionari u gradovima i općinama Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije u prstenu oko Medvednice su sljedeći:
• u Gradu Donjoj Stubici: Leuštek (do 2022.)
• u Gradu Svetom Ivanu Zelini: Dimnjačar Zelinko (do 2024.)
• u Općini Bistra: Dimnjačarski obrt Šantić (do 2023.)
• u Općini Donja Stubica: Leuštek (do 2022.)
• u Općini Gornja Stubica: Leuštek (prema podacima s Facebook stranice Općine, dok službenih podataka u Registru koncesija još nema)
• u Općini Jakovlje: Dimnjačarski obrt Šantić (do 2021.)
• u Općini Marija Bistrica: Leuštek (prema vijesti s portala 'Zagorje.com' iz prosinca 2017. jer službenih podataka u Registru koncesija ni na službenim internetskim stranicama Općine nema)
• u Općini Stubičke Topline: Leuštek (do 2023. godine).

TAGOVI