Potpora od 3000 kuna za novi plinski kotao?

Autor: B.O. Objavljeno: 29.04.2020. 🕜 09:40 Lokacija: Zagreb

Novčane potpore bi mogle iznositi između 30 i 40 posto vrijednosti bojlera

"Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isplatit će vlasnicima zgrada koje se obnavljaju ili grade na temelju ovog Zakona novčanu potporu za kupnju kondenzacijskog bojlera kojim se zamjenjuje postojeći bojler koji nije kondenzacijski. Iznose, način i uvjete isplate potpore iz stavka 1. ovog članka propisuje pravilnikom ministar zaštite okoliša i energetike", navodi se u članku 37. najnovije verzije Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice, javlja Jutarnji list. 

Potpore će, neslužbeno doznaje Jutarnji list, iznositi između 30 i 40 posto vrijednosti plinskog kotla (bojlera) koji na tržištu stoji oko 8500 kuna. Dakle, riječ je o novčanoj potpori od oko 3000 kuna. 

Još je rano govoriti o konkretnim brojkama i odredbama novog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice jer je on tek poslan nadležnim ministarstvima i institucijama na prethodno mišljenje. 

Međutim, valja istaknuti kako je već uoči javnog savjetovanja on suočen s mnogim primjedbama poput onih tko utvrđuje stupanj oštećenja ili, primjerice, minimalnu razinu potresne otpornosti obnovljene i poboljšane konstrukcije, na što je nedavno ukazala Hrvatska komora inženjera građevinarstva.  


Bez špekulacija o datumu 

Premijer Andrej Plenković je koncem prošlog tjedna na sastanku s predstavnicima Grada Zagreba te arhitektonske i građevinske struke na temu potresa koji je zadesio Zagreb i sanacije šteta, najavio kako će Vlada nastojati brzo provesti proceduru potrebnu za donošenje novog zakona, dodajući kako s obzirom na kompleksnost ne može reći točan datum. 

Zakon će jasno regulirati obaveze Grada i države, kazao je premijer, naglasivši kako je cilj sastanka bio iz prve ruke čuti sugestije struke za izradu cjelovitog i kvalitetnog zakonskog i institucionalnog okvira za obnovu Zagreba nakon potresa. 

"Mi ćemo sagledati sve njihove sugestije i u sljedećim tjednima pripremiti kvalitetan zakonski okvir kako bismo omogućili početak obnove onih zgrada koje su oštećene u ovome potresu", rekao je premijer Plenković, izvijestila je Vlada.

TAGOVI