Završen idejni projekt Južne interkonekcije

Autor: B.L. Objavljeno: 06.05.2020. 🕜 16:38 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Još jedan korak prema povezivanju hrvatskog i bosanskohercegovačkog plinskog sustava

Idejni projekt interkonekcije plinskih sustava Hrvatske i Bosne i Hercegovine završen je i isporučen korisniku, bosanskohercegovačkoj plinskoj tvrtki BH-Gas, 30.4.2020. godine. Riječ je o projektu Južna interkonekcija, plinovoda duljine 160 km na pravcu Zagvozd - Posušje - Novi Travnik s odvojkom za Mostar, za koji je izrada započela u kolovozu 2019. godine, kako je bilo i planirano. 


Europskim i američkim sredstvima do projektne dokumentacije 

Izrada Idejnog projekta financirana je darovnicom Europske komisije koja je taj posao povjerila međunarodnom konzorciju koji čine tvrtke Mott MacDonald i Connecta, a na izradi pojedinih faza projekta sudjelovale su i četiri tvrtke iz BiH-a. 

Naredna faza projekta bit će stručna revizija isporučene projektne dokumentacije, što će obaviti inozemni konzultant i za što su također osigurana nepovratna sredstva EK-a u okviru Zajedničke pomoći za podršku projektima u europskim regijama (JASPERS). Uz to, u tijeku je i izrada studije uticaja na okoliš i društvo koja će za projekt biti napravljena u skladu s okolišnom i socijalnom politikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i bosanskohercegovačkim zakonodavstvom. Za izradu tih dokumenata osigurana su nepovratna sredstva Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a izrađivač je izabran na međunarodnom javnom natječaju prema pravilima EBRD-a. Izrada te dokumentacije također se odvija u skladu s predviđenom dinamikom, iako možda dođe do zakašnjenja u provođenju javnih rasprava zbog pandemije koronavirusa.

BH-Gas je u posljednje tri godine osigurao da sve faze izrade projektne dokumentacije, do pribavljanja urbanističke suglasnosti, budu financirane iz europskih i američkih sredstava pa troškovi nikako nisu opteretili njegovo redovno poslovanje ni njegove potrošače.


Strateški projekt

Ostvarenjem projekta Južna interkonekcija omogućit će se povezivanje bosanskohercegovačkog i europskog plinskog tržišta i diverzifikacija pravaca opskrbe prirodnim plinom za BiH, primjerice iz budućeg terminala za prihvat ukapljenog prirodnog plina na Krku, europskih plinskih čvorišta ili budućeg Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP). 

Istodobno ga je vlada Federacije BiH-a proglasila projektom od strateškog značaja, a za njegovo ostvarivanje zadužen je upravo BH-Gas koji je o svemu tome izvijestio javnost.


TAGOVI