Prijedlog: Za dimnjake i bojlere po kućanstvu 20 000 kuna

Autor: B.O. Objavljeno: 05.05.2020. 🕜 08:37 Lokacija: Zagreb

Upute kako ostvariti pravo na sredstva bit će objavljene idući tjedan

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) je na radnom sastanku na temu hitne sanacije dimnjaka i ugradnje bojlera zahvaljujući kojoj bi se dijelu građana Zagreba čije su zgrade i kuće pogođene potresom omogućio povratak u njihove domove predložilo da se upraviteljima zgrada ili vlasnicima kuća koje su pretrpjele oštećenja po izvršenoj sanaciji doznače sredstva u iznosu od 20 000 kuna po stanu. 

Spomenuti iznos bio bi namijenjen isključivo za projektiranje i sanaciju zajedničkih dimnjaka te nabavke bojlera

Upute kako se ostvaruje pravo na sredstva i koja dokumentacija je potrebna bit će objavljene idući tjedan, javlja MGIPU.

 

Prvi korak 

Na sastanku, koji je održan početkom tjedna u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i koji je sazvao ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, sudjelovali su, među ostalim, predstavnici struke, kao i HGK, upravitelja zgrada, Gradske plinare, izvođača radova i dimnjačara. 

Sufinanciranje projekta i troškova sanacije dimnjaka te nabavke bojlera s 20 000 kuna je prvi korak. Svatko će moći u realnom vremenu provjeriti status radova i troškove sanacije na svakoj adresi, poručio je ministar Štromar, dodajući kako vjeruje da će u srijedu sa strukom, strojarima i gradskom plinarom usuglasiti konačno rješenje i jasne upute.

 

Točan troškovnik 

"Taj prijedlog je plod zajedničkih razgovora s ministrima Ćorićem i Marićem, vjerujem da je to za ovaj dio sanacije značajan iznos. Ponovno ću spomenuti inženjere iz Komore i Građevinskog fakulteta, ali i ostale koji su pomogli pri izradi troškovnika. Procijenili su trošak projektiranja i radova na sanaciji dimnjaka, pogledali smo cijene bojlera i ovo predstavlja iznos koji će u velikom broju slučajeva u značajnom dijelu, a negdje i u potpunosti pokriti taj trošak, no nije moguće izraditi točan troškovnik koji će predvidjeti sve što će se pojaviti na terenu s obzirom na različite situacije u pojedinim objektima. Ono što paralelno spremamo je i model kako transparentno i u realnom vremenu omogućiti praćenje trošenja novca po svakom kućnom broju, ne samo nama, nego i svim zainteresiranim građanima i medijima. Time će mogućnost zloupotrebe javnog novca koji je namijenjen za pomoć ljudima koji su preživjeli ovu traumu biti svedena na minimum", napomenuo je Štromar.

TAGOVI