Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) Predrag Štromar najavljuje kako se vode razgovori sa Svjetskom bankom oko sufinanciranja sanacije dimnjaka na zgradama koje su oštećene u potresu

Jednako tako, s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike (MZOE) u narednom razdoblju napravit će se model za sufinanciranje kupnje novih kondenzacijskih bojlera


Složena sanacija 

"Posljedice potresa su razorne, a sanacija će biti složena i zato smo krenuli stvarati zakonski okvir koji će dati najbolji odgovor na situaciju u kojoj smo se našli. Svakodnevno se održavaju koordinacijski sastanci i radne podskupine s predstavnicima struke i moram zahvaliti na operativnosti i međusobnom poštivanju koje u ovoj fazi pokazuju. Međutim, ima radova koji su hitni, na kojima radimo paralelno i s kojima možemo pomoći neovisno o donošenju novog Zakona. Mnogi su ostali bez grijanja i tople vode zbog oštećenih dimnjaka i tu ćemo pomoći odmah. Ministri Ćorić i Marić su brzo reagirali na naš poziv, uključio se i premijer Plenković te će država osigurati potrebna financijska sredstva", rekao je Štromar. 

U Ministarstvu graditeljstva u srijedu je održan i sastanak Radne grupe za obnovu i sanaciju dimnjaka, na kojem su prisustvovali predstavnici Hrvatske komore inženjera strojarstva, Hrvatske gospodarske komore (Udruženje dimnjačarstva), Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Ministarstva kulture, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Gradske plinare Zagreb. 

Na sastanku su usuglašeni daljnji koraci te su izrađene i upute za građane kako bi se što prije krenulo u sanaciju. Dio građana želi samostalno i odmah krenuti s obnovom što, naravno, mogu i radi se na tome da se omogući povrat sredstava za sve one zahvate koji će biti obavljeni prema pravilima struke, javlja MGIPU.


Cjelovita obnova 

Trenutno važeća građevinska regulativa omogućava uklanjanje posljedica potresa koji je umanjio ili ugrozio uporabljivost građevina izvođenjem radova izvanrednog održavanja tako da se odgovarajućim ispravnim jednakovrijednim dijelovima zamjene oštećeni dijelovi građevine i oprema, uređaji i instalacije. 

Tako je prema postojećem zakonu moguće zamijeniti krovni pokrov bez potrebe za izradom projekta, dok se izmjena krovne konstrukcije, zidova, stupova ili dimovodne cijevi provodi isključivo na temelju projekta koje izrađuju ovlaštene osobe. Za konstrukcije su nadležni ovlašteni inženjeri građevinarstva, a za dimnjake ovlašteni inženjeri građevinarstva i strojarstva. 

Za cjelovitu obnovu potresom oštećene zgrade i poboljšanje njezine otpornosti na djelovanje potresa potrebno je izraditi posebni projekt.