Ovo je smrtno opasno!

Autor: B.L. Objavljeno: 03.04.2020. 🕜 12:44 Lokacija: Zagreb

Građani, ne puštajte neovlašteno plin u plinske instalacije

Nakon što su nakon potresa u Zagrebu 22.3.2020. godine mnogi s razlogom ili samo zbog prevencije isključili dovod plina u svoje stambene zgrade, ponovno uključivanje, odnosno puštanje plina u plinske instalacije u zgradi smiju obaviti samo ovlašteni djelatnici operatora plinskog distribucijskog sustava (distributera plina), a u Zagrebu je to Gradska plinara Zagreb.

No, u pojedinim zgradama (a na fotografiji je primjer iz stambene zgrade u Dubravi) se događa da zbog zahtjeva stanara da im se omogući nastavak korištenja plina (za grijanje, pripremu potrošne tople vode, kuhanje) predstavnici suvlasnika, pojedini stanari ili 'sused Joža kaj se v plin razme' čak i prerežu plombu na glavnom ventilu na ulasku plinske instalacije u zgradu i neovlašteno puste plin u zgradu. 


Plin u zgradu smiju ponovno pusititi samo ovlašteni djelatnici plinare

No, u bilo kojoj zgradi u kojoj su ili stanari prekinuli dovod plina na glavnom ventilu u zgradi ili su to napravili djelatnici GPZ-a na osnovi naloga dimnjačara ili Civilne zaštite zbog oštećenog dimnjaka ili na osnovi izvješća plinoservisera o prisutnosti ugljičnog monoksida u prostorijama, plin jedino smiju ponovno 'uključiti' ovlašteni djelatnici GPZ-a. Uostalom, GPZ stalno izvješćuje građane o tome kako sigurno ponovno pustiti plin u plinsku instalaciju u zgradi.

Također, oni to smiju napraviti tek pošto je za sve dimnjake na zgradi izdan pozitivan dimnjačarski nalaz (što u slučaju nedavnog potresa znači da su svi dimnjaci popravljeni i/ili sanirani i da mogu obavljati svoju prvobitnu funkciju) i tek pošto su djelatnici Tehničke kontrole GPZ-a provjerili sve plinske instalacije i sva plinska trošila (kotlove, štednjake, peći i sl.) u svim stambenim i poslovnim prostorima u zgradi, baš kao i sve zajedničke plinske instalacije ('vertikale'). Naravno, za to treba određeno vrijeme, no oni koji brzaju ne samo što krše zakon, već i druge ljude dovode u smrtnu opasnost.


Kaznena odgovornost za neodgovorno i opasno ponašanje

Dakle, iako vanjske temperature zraka još zahtijevaju grijanje, građani koji nemaju plina u zgradi moraju se strpiti dok se ne obave sve potrebne radnje koje, između ostaloga, propisuju Zakon o zapaljivim tekućinama i plinovima, Mrežna pravila plinskog distribucijskog sustava, pravila struke, ali i zdrav razum. 

Naime, onaj tko neovlašteno pusti plin u instalaciju, čak i u slučaju da se ništa ne dogodi, izlaže se riziku od kaznenog progona. Uz to, sve postaje još ozbiljnije ako zbog te neovlaštene i nestručne radnje dođe do trovanja nekog od stanara ili korisnika zgrade ugljičnim monoksidom ili neke druge slične nesreće (eksplozije plina zbog istjecanja iz potresom oštećene instalacije i sl.). Tada se to već smatra 'ugrožavanjem osoba i imovine općeopasnom radnjom'.   

TAGOVI