Gradska plinara Zagreb (GPZ) upozorava građane da zbog svoje sigurnosti sami ne puštaju plin u sustav. Također, GPZ je objavila postupak puštanja plina u objekte koji su isključeni zbog potresa.

Tako je za sigurno puštanje plina potrebno imati pozitivan nalaz statičara ili stalnog sudskog vještaka za građevinarstvo da objekt nije ugrožen potresom te da se plin može pustiti u siguran objekt. Također, nužno je imati pozitivan nalaz dimnjačara za sve dimnjake u zgradi (popis ovlaštenih dimnjačara objavljen je na sljedećoj poveznici). 

K tomu, kod puštanja plina u stambene zgrade obavezan je pristup u sve stanove, objavljeno je na stranicama GPZ-a.

  

Radni nalog bez avansa

Ovim postupcima, pak, prethodi nekoliko koraka. Naime, za stambene zgrade korisnici se trebaju javiti svojim upraviteljima, dok vlasnici obiteljskih kuća samostalno poduzimaju potrebne aktivnosti. 

Zatim, upravitelji/vlasnici obiteljskih kuća dostavljaju potrebnu dokumentaciju u Odjel prodaje GPZ-a koji otvara radni nalog na teret korisnika i prosljeđuje ga u Službu tehničke podrške, Odjel mjerenja. Potom, taj odjel kontaktira korisnika i dogovara ispitivanje instalacije i puštanje plina na uporabu. 

Nakon toga se u Odjelu prodaje otvara radni nalog bez avansne uplate, a račun se korisniku dostavlja nakon izvršenih poslova.

U slučaju potrebe za sanacijom plinske instalacije, popis ovlaštenih izvođača također se nalazi ovdje. Cijena sanacije ovisi o radovima koje je potrebno izvesti sukladno troškovniku ovlaštenog plinoinstalatera.