Čak 141 milijun kuna za hitnu sanaciju i nabavku bojlera

Autor: B.O. Objavljeno: 08.05.2020. 🕜 09:41 Lokacija: Zagreb

FZOEU sufinancira nove kondenzacijske bojlere s 80 posto od ukupnog iznosa, odnosno do 8000 kuna

Vlada je na ovotjednoj sjednici donijela odluku o rebalansu kojom se 141 milijun kuna usmjerava na sufinanciranje hitne sanacije i nabavku bojlera građanima pogođenim potresom. Odluku o novčanoj pomoći za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije predstavio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja (MGIPU) Predrag Štromar

Odluku je označio kao preduvjet da se osiguraju sredstva za hitne sanacije rebalansom proračuna, a s ciljem da se podigne razina sigurnosti na područjima pogođenim potresom, omogući topla voda i grijanje građanima koji će se nakon tih popravaka moći vrati svojim domovima. 


Transparentno trošenje sredstava 

"Obnova će trajati godinama, posebice obnova zaštićenih kulturnih spomenika, simbola Zagreba, ali ljudi koji su ostali bez doma ne mogu toliko čekati. Zato je bitno ljudima vratiti sigurnost, smjestiti one koji neće tako brzo moći u svoje kuće i stanove i omogućiti im osnovne uvjete za život, a to je topla voda i siguran krov nad glavom. Vlada će pomoći svakom kućanstvu s iznosom do 20 tisuća kuna, ali to je samo početak jer mnogi domovi su pretrpjeli značajno veća oštećenja. Čeka nas cjelokupna obnova kako Zagreba tako i dijelova Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Inzistiramo od samog početka na transparentom trošenju sredstava te su ovom odlukom predviđena i sredstva za izradu aplikacije koja će omogućiti svim institucijama, ali i građanima uvid u troškove u realnom vremenu", rekao je Štromar. 


Trošak obnove 

Spomenuti iznos do 20 tisuća kuna namijenjen je za financiranje sanacije dimnjaka i ugradnju novih bojlera, kao i za popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala te nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja/pridržanja opasnih dijelova zgrade koji su mogli, odnosno koji mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi, javlja MGIPU

Iz Ministarstva graditeljstva osigurat će se 12 tisuća kuna po kućanstvu za spomenute sanacije, dok će se ostatak osigurati u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), koji će sufinancirati nove kondenzacijske bojlere s 80 posto od ukupnog iznosa, odnosno do 8000 kuna. 

MGIPU podsjeća kako je, prema prvoj preliminarnoj i okvirnoj procjeni, iznos troška obnove oko 42 milijarde kuna. Stručnjaci su izradili nekoliko modela, a sugerirali su upravo ovaj, s tim da će konačni iznos biti poznat tek kad se ispitaju sve oštećene zgrade, ali i izrade projekti i troškovnici, dok je spomenuti iznos služi isključivo kao informacija za apliciranje prema različitim izvorima financiranja.

TAGOVI