BH Vlada pokrenula plinsko povezivanje s Hrvatskom

Autor: N.D. Objavljeno: 24.06.2019. 🕜 11:26 Lokacija: Sarajevo (BiH)

Sve je spremno za početak poslova na gradnji plinske poveznice Hrvatske i BiH

Vlada FBiH je usvojila Program javnih investicija 2020.-2022. godina u kojem je predviđen novac za studiju izvodljivosti za projekt plinovoda Zapadna interkonekcija BiH i Hrvatske, te izgradnja regionalnog plinovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatske. Time je i službeno započetak početak radova na megaprojektu izgradnje budućeg međudržavnog plinovoda koji je bitan za obje zemlje. "Gradnjom 115 kilometara dugog plinovoda od mjesta Zagvozd na granici s Hrvatskom, preko Posušja do Novog Travnika, Federacija BiH prestaje biti ovisna o ruskom plinu, a cijena ovog energenta bit će jeftinija", istaknuo je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Diverzifikacija dobave

U planu je da ovaj plinovod, koji dolazi iz Hrvatske, bude izgrađen do kraja 2023. godine. Jasmin Salkić, direktor “BH-Gasa”, kazao je da je u drugoj polovini iduće godine planirana izrada studija te idejnog projekta, što će biti podloga za kreditni aranžman s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Iz BH-Gasa kažu da je hrvatska strana s gradnjom došla do iza Splita te im je ostalo 67 kilometara do Zagvozda, koje trebaju izgraditi u isto vrijeme kad i Federacija svoj dio.

Nedavno je objavljen tender za izbor konzultanta za izradu studije izvodljivosti i studije utjecaja na okoliš. – Dio sredstava osigurat će “BH-Gas”, a dio će biti kredit, uz garanciju Vlade. Ovaj projekt je isplativ, dobivamo alternativu u opskrbi. Sada uzimamo plin od “Gazproma”, jer moramo, a da imamo slobodne ruke, našli bismo 30 posto jeftiniji plin – dodao je Džindić, objavila je Fena.

TAGOVI