Upitno plinsko povezivanje BiH i Hrvatske

Autor: N.D. Objavljeno: 23.05.2019. 🕜 11:19 Lokacija: Zagreb

Republika Srpska blokira južnu plinsku interkonekciju

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) osigurala je 500 tisuća dolara bespovratnih sredstava namijenjenih izradi studije izvodljivosti za novi plinovod koji bi povezao Bosnu i Hercegovinu s Hrvatskom unatoč protivljenju vlasti u Republici Srpskoj, objavili su u srijedu mediji. To bi Bosni i Hercegovini omogućilo priključak na magistralni plinovod prema terminalnu za ukapljeni plin na Krku, čime bi se otklonila sadašnja potpuna ovisnost BiH o Rusiji i Srbiji kao dobavljačima odnosno distributerima ovog energenta, potvrdio je direktor tvrtke BH-Gas Jasmin Salkić u izjavi koju je objavio sarajevski portal Faktor. 

Uskoro studija izvodljivosti

Salkić je kazao kako će natječaj za izradu studije izvodljivosti biti raspisan već idućeg tjedna, a studija izvodljivosti, kao i utjecaja na okoliš, te idejni projekt trebali bi biti gotovi do kolovoza iduće godine. Cilj je da novi plinovod profunkcionira najkasnije 2023. godine. Riječ je o provedbi projekta 'Južna interkonekcija', kojega je Federacija BiH odavno definirala kao svoj strateški interes. To znači gradnju plinovoda od Zagvozda u Hrvatskoj ka Posušju u BiH i dalje ka Travniku, s posebnim odvojkom za Mostar, piše Tportal. 

Hrvatskoj je preostalo izgraditi poveznicu plinovoda od Splita do Zagvozda u dužini od oko 60 kilometara. Trasa od Zagvozda do Trvanika duga je 114 kilometara, a dodatnih 46 kilometara plinovoda treba izgraditi kao odvojak za Mostar. Procjena je kako će gradnja stajati oko 100 milijuna eura, a cjelokupan bi se iznos financirao povoljnim kreditima EBRD-a namijenjenim jačajanju infrastrukture u državama zapadnog Balkana. Za Hrvatsku bi to znači moguće povećanje konzuma plina pa samim tim i veću iskoristivost uglavnom neiskorištenog plinovoda u Dalmaciji. Susjedna država za sada troši zanemarive količine plina.

Republika Srpska i Turski tok

No, Republika Srpska je blokirala taj projekt, koji je od nacionalnog interesa. Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije Republike Srpske zaključilo je da projekt 'nije prioritet za RS', a odbacila ga je pozivajući se na ocjenu kako je protuzakonito da u takvom projektu sudjeluju ministarstva u BiH na državnoj razini. Srbija već najavljuje da će Republiku Srpsku plinski povezati sa Srbijom i to kroz odvojak plinovoda Turski tok koji se već gradi u Srbiji, a donijet će velike količine ruskog plina u zemlju.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da će projekt “Turskog toka” imati nekoliko izlaznih tačaka iz Srbije, a da se kao njegov nastavak planira izgradnja trase  Beograd-Banja Luka

TAGOVI