Plinovod TAP je prešao albanske planine na visini od 2.000 metara

Autor: N.D. Objavljeno: 24.05.2019. 🕜 10:19 Lokacija: Tirana (Albanija)

Nevjerojatan građevinski poduhvat uspješno se natječe sa Turskim tokom

Trans-jadranski plinovod (TAP) prešao je krajem travnja stjenovite planine u Albaniji, stoga je plinovod na najboljem putu da doista počne isporučivati ​​plin u Europu sljedeće godine. Protežući se 878 km od turske granice preko Grčke, planine Albanije i Jadranskog mora do Italije, TAP je kamen temeljac energetske sigurnosne politike Europske unije kojoj je cilj blokiranje utjecaja za ruski plin. 

Tom rutom će se od sljedeće godine transportirati do 10 milijardi kubičnih metara prirodnog plina godišnje iz polja Shah Deniz II u Azerbajdžanu. Od ukupnog troška TAP-a od 4,5 milijardi eura, dionica diljem Albanije koštala je trećinu tog dijela zbog teškog terena. "Ponosni smo što smo se izborili s ovim izazovom i izgradili smo plinovod koji prelazi preko 2.000 metara nadmorske visine", izjavio je ravnatelj TAP-a u Albaniji Malfor Nuri, dodajući kako je TAP najveća strana investicija u Albaniji. 

Razlomljene parcele

Najveći dio polaganja cijevi sada je u Grčkoj i Albaniji. Osim terena, graditelji su se morali suočiti sa 100 puta većim brojem vlasnika zemlje u razlomljenim parcelama u Albaniji nego što bi to imali s drugim europskim zemljama i dvostruko većim brojem zemljoposjednika s kojima se kompanija morala suočiti u Grčkoj, priopćili su predstavnici TAP AG u Albaniji. 

Cjevovod je prelazio rijeke 19 puta, uključujući rijeku Seman čak osam puta. Građevinski radovi su ponekad bili zaustavljeni kako bi zakonom zaštićeni golubovi izgradili svoja gnijezda prema pravilima zaštite okoliša. U međuvremenu, u Italiji se radi na izgradnji prijemnog terminala i kopnenog cjevovoda, a Grška i Bugarska počinju rad na interkonekciji koja će plin dovesti skroz do Bugarske. 

Transjadranski plinovod će biti dovršen u roku. Što se tiče ukupnog napretka projekta, završili smo 86,5% - uključujući sve inženjerstvo, nabavu i izgradnju ”, izjavio je za Reuters Luca Schieppati, njegov izvršni direktor. TAP AG dioničari su BP, azerbajdžanski SOCAR, Snam, Fluxys, Enagás i Axpo, a projekt se natječe s Turskim tokom koji će ruski plin u isto vrijeme dovesti u JI Europu.

TAGOVI