Drastično poskupljuje plin u Federaciji BiH

Autor: N.D. Objavljeno: 06.05.2019. 🕜 09:37 Lokacija: Sarajevo (BiH)

BH Gas poskupljenje je tražio još u siječnju, sada mu je udovoljeno

Od početka ovog mjeseca u Federaciji BiH veleprodajna cijena plina za distributere povećana je za čak 29,29%, na 0,640 KM/m3, bez PDV-a. Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto smatra takvu odluku direktnim udarom na građane, tvrtke i projekte kantonalne vlade, o čemu je uputio pismo premijeru Fadilu Novaliću. 

Takvu odluku donijela je Vlada Federacija BiH a odluka je donesena nakon što je 22. travnja Federalnom ministarstvu trgovine BH-Gas d.o.o. Sarajevo dostavio zahtjev za promjenu veleprodajne cijene plina. Uz zahtjev je stigla i odluka Nadzornog odbora ove kompanije, kao i pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva. 

Zahtjev iz siječnja

 BH-Gas je u siječnju ove godine tražio povećanje cijena plina za 31,3%, ali je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao da toliko povećanje cijene ne dolazi u obzir te da se u razmatranje može uzeti samo povećanje od tri do pet posto. Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić rekao je tada kako je povećanje isključivo osnovano na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a da je slijedom toga došlo do direktnog povećanja ruske nabavne cijene plina. Također, tada je navedeno kako se BH-Gas počeo suočavati s enormnim gubicima na razlici između nabavne i prodajne cijene, koji su u mjesecu siječnju na dnevnoj bazi iznosili otprilike 80.000 KM.

TAGOVI