Kreće veliko restrukturiranje Siemensa

Autor: N.D. Objavljeno: 10.05.2019. 🕜 15:18 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Izdvaja se proizvodnja energetske opreme

Objavu najvećeg restrukturiranja u povijesti Siemensa slijedilo je financijsko izvješće koje je ugodno iznenadilo dioničare i analitičare. Njemački industrijski div objavio je u srijedu da je kvartalna zarada prije kamata, oporezivanja i amortizacije glavnog industrijskog poslovanja porasla sedam posto na 2,4 milijarde eura, piše Poslovni.hr. 

 
Nadmašene prognoze 
 
Rezultat je nadmašio prognoze analitičara koji su, prema podacima Bloomberga, očekivali 2,2 milijarde eura operativne dobiti. Rast dobiti rezultat je većih narudžbi segmenta medicinske opreme te divizije digitalne industrije koja isporučuje opremu i usluge za automatizaciju proizvodnih pogona. Upravo potonja divizija bit će jedna od okosnica novog Siemensa. Naime, kompanija je najavila najveće preslagivanje svog poslovanja, a temelj tog plana je izdvajanje proizvodnje energetske opreme koje je desetljećima sinonim Siemensova poslovanja. 
 
Izdvajanje pa burza
 
Kompanija planira izdvojiti to poslovanje i uvrstiti ga na burzu kao neovisnu tvrtku što je već viđen potez prilikom izdvajanja poslovanja s medicinskom opremom Healthineers. U novom entitetu Siemens će zadržati manje od 50 posto udjela, kako prenose agencije. To će biti još jedan u nizu konsolidacijskih poteza glavnog izvršnog direktora Joea Kaesera. Siemens je restrukturirao i poslovanje sa vjetroelektranama spojivši ga sa španjolskim konkurentom Gamesom. Kaeser je pokušao nešto slično i sa poslovanjem sa željezničkim vozilima, ali je "brak" sa francuskim Alstomom prošle zime spriječila Europska komisija.

TAGOVI