MOL gradi tvornicu bitumena, ali u Mađarskoj

Autor: N.D. Objavljeno: 07.05.2019. 🕜 11:15 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

Bitumen s gumenim granulatom će se koristiti prvenstveno u Mađarskoj

Kamen temeljac nove tvornice za proizvodnju bitumena modificiranog gumenim granulatom položen je u Zalaegerszegu u zapadnoj Mađarskoj, na području Rafinerije Zala. MOL je osigurao 75 posto sredstava potrebnih za financiranje ovog 3 mlrd. forinti vrijednog ulaganja, dok preostalih 25 posto financira mađarska Vlada kroz Program podrške investicijama. Tvornica bi trebala započeti s proizvodnjom iduće godine, a imat će kapacitet od 20.000 tona godišnje. 

MOL-ov bitumen modificiran gumenim granulatom može se koristiti za izgradnju izdržljivijih asfaltnih cesta koje mogu podnijeti veće opterećenje te zahtijevaju niže troškove održavanja. Njihova se izdržljivost dobro očituje u činjenici da se na nijednoj od cesta izgrađenih upotrebom takvog bitumena ne mogu naći rupe, unatoč činjenici da je najstarija testna cesta stara 15 godina. Bitumen modificiran gumenim granulatom, koji se proizvodi primjenom ekološke tehnologije, koristit će se prvenstveno za cestogradnju na mađarskom tržištu. Ova patentirana tehnologija rezultat je suradnje između MOL-a i Panonskog sveučilišta. 

10 mil. USD u novu tvornicu 

Nova tvornica vrijedna 3 mlrd. forinti (10,3 mil. američkih dolara) koristit će 3.000 tona gumenog granulata godišnje za proizvodnju bitumena modificiranog gumenim granulatom, što doprinosi recikliranju otprilike pola milijuna starih automobilskih guma. To je 8-10 posto otpadnih automobilskih guma godišnje. Godišnja proizvodnja od 20.000 tona takvog bitumena omogućit će izgradnju 200 kilometara jednotračnih cesta ili rekonstrukciju gornjeg sloja 600 kilometara jednotračnih cesta. 

 "Kroz Program podrške investicijama, mađarska Vlada podržava MOL-ovo ulaganje sa 750 milijuna forinti. Izgradnja nove MOL-ove tvornice doprinijet će višoj kvaliteti mađarskih cesta", rekao je ministar financija Mihály Varga prilikom svečanog polaganja kamena temeljca. "Naša Strategija 2030. izrazito je usmjerena na proizvodnju ekoloških i inovativnih proizvoda manjeg obujma. Želimo biti predvodnici promjene: mi smo jedina kompanija u regiji SIE koja ima vlasnički patent na tehnologiju bitumena modificiranog gumenim granulatom. Izračuni pokazuju da korištenje takvog bitumena snižava troškove održavanja cesta za 30 % tijekom njihova 30-godišnjeg životnog vijeka. Ove će uštede potaknuti njegovo rasprostranjeno korištenje u nacionalnom gospodarstvu. Tako, osim što ovim ekološkim rješenjem pomažemo okolišu, ujedno doprinosimo izgradnji tiših cesta bez rupa u Mađarskoj", rekao je predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi. 

Novo zapošljavanje


U regiji Zala, MOL se bavi proizvodnjom ugljikovodika više od 80 godina, a preradom više od 65 godina. Rafinerija Zala, tvornica za proizvodnju bitumena modificiranog gumenim granulatom kapaciteta 5.000 tona, počela je s radom 2012. godine, a nova će tvornica biti izgrađena kako bi se odgovorilo na povećanu potražnju. Nova će tvornica doprinijeti učinkovitom poslovanju Rafinerije Zala te osigurati radna mjesta za oko 100 radnika. Tijekom posljednjih šest godina, u Mađarskoj je izgrađeno ili obnovljeno 60 kilometara cesta upotrebom bitumena modificiranog gumenim granulatom, čime je iskorišten gumeni granulat dobiven od oko 150.000 starih automobilskih guma.

TAGOVI