Energetika Ljubljana gradit će novu TE na plin

Autor: N.D. Objavljeno: 28.06.2019. 🕜 08:41 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Dva bloka na ugljen bit će zamijenjena jednom jedinicom na plin

Slovenski proizvođač i opskrbljivač toplinske energije, tople vode i tehnološke pare Energetika Ljubljana u početku je izgradnje nove plinske i parne jedinice. Energetika Ljubljana je potpisala ugovor vrijedan 118 milijuna eura (bez PDV-a) za kupnju i ugradnju dva plinska turbo agregata s parnim uređajem i pripadajuću tehnološku opremu, s odabranim dobavljačem glavne tehnološke opreme, grčkim Mytilineos HOLDINGS, što je ključni korak za početak izgradnje. Kako je objašnjeno u Energetici Ljubljana, sama izgradnja će trajati 30 mjeseci, a pokusni radovi planirani su za jesen 2021. godine. U budućnosti, nakon izgradnje novog bloka TE-TOL koristit će 20% ugljena (1,69 mil. GJ), 10% drvne sječke (0,84 mil. GJ) i 70% plina (5,8 mil. GJ). 

PPE-TOL će omogućiti znatno manju potrošnju ugljena 

Do 2022. godine plinsko-parna jedinica zamijenit će dva bloka na ugljen u TE-TOL jedinici, što će omogućiti smanjenje potrošnje ugljena za 70%. Blok 3 na ugljen u 2008. godini, prerađen je da može koristiti ugljen i drvnu sječku, a nastavit će s radom i osigurati disperziju primarnih goriva i korištenje obnovljivih izvora energije. Energetika Ljubljana je najveći korisnik drvne biomase u energetske svrhe u Sloveniji. Prema podacima tvrtke, godišnje se koristi preko 100.000 tona, što je 16% toplinske i električne energije iz obnovljivih izvora. 

Izgradnja plinsko-parne jedinice u skladu je s ciljevima energetske učinkovitosti utvrđenim Akcijskim planom energetske učinkovitosti za razdoblje 2014. - 2020. Uloga sustava daljinskog grijanja, koji se u budućnosti mora, osim obnovljivih izvora energije, temeljiti i na visokoučinkovitoj kogeneraciji topline i električne energije, Direktiva EU o energetskoj učinkovitosti i Energetski koncept Slovenije (EKS) istaknuti su kao veliki potencijal za poboljšanje energetske učinkovitosti u zemljama EU.

TAGOVI