LNG opasniji od ugljena jer povećava emisije metana

Autor: N.D. Objavljeno: 08.07.2019. 🕜 08:52 Lokacija: Sydney (Australija)

Utrostručavanje LNG kapaciteta velika je prijetnja Pariškom sporazumu

Globalni razvoj industrije ukapljenog prirodnog plina (LNG tj. UPP) u koliziji je s proklamiranim ciljevima Pariškog sporazuma, konstatira Global Energy Monitor (GEM). GEM, nekada poznat kao CoalSwarm, je američka grupa za istraživanje i lobiranje koja prati razvoj fosilnih goriva. Utvrđeno je da je u planiranim LNG ulaganjima diljem svijeta bilo 1,3 milijarde dolara, uključujući gotovo 38 milijardi dolara u Australiji, što tu zemlju stavlja četvrtu na listi iza SAD-a, Kanade i Rusije. 

Cvjetajuća industrija


Cvjetajuća industrija ukapljenog prirodnog plina (LNG) igrat će barem jednako važnu ulogu kao i nova ulaganja u ugljen u nadolazećoj klimatskoj krizi, ako se svi planirani projekti nastave, kažu američki energetski analitičari i aktivisti. Ted Nace, izvršni direktor Global Energy Monitora rekao je da je predloženo utrostručavanje globalnih kapaciteta LNG-a riskira snažno povećanje emisija metana, čiji potencijal povećavanja efekta staklenika je bitno jači od onog koji radi ugljični dioksid. A UN-ov IPCC panel o klimatskim promjenama je lani procijenio da bi se emisije metana trebale smanjiti za 35% između 2010. i 2050. kako bi se postigli ciljevi iz Pariza. 

Australija priča bajke

Izvješće Global Energy Monitora pojavilo se baš u trenutku da proturječi komentarima australskog ministra za smanjenje emisija, Angusa Taylora, koji je rekao da bi zemlja mogla biti ponosna što se brzo ekspanzivna izvozna industrija LNG-a premješta iz ugljena. Inače, Vladina analiza identificirala je LNG kao glavni razlog zbog kojeg su se emisije stakleničkih plinova u Australiji povećale svake godine od 2015., ali ministar i industrija kažu da australski plin ima velike zasluge za smanjenje globalnih emisija. 
Znanstvena studija u časopisu Nature pronašla je da bi postojeća infrastruktura fosilnih goriva, uključujući TE na ugljen i plin, gotovo sigurno bila dovoljna da pogura svijet izvan 1.5 Celzija ako se ne ugasi ranije nego što je planirano, objavio je The Guardian.

TAGOVI