Jača globalna ponuda brodskih goriva s manje sumpora

Autor: N.D. Objavljeno: 03.07.2019. 🕜 11:41 Lokacija: London (Velika Britanija)

Ali rastu i cijene na Mediteranu...

ExxonMobil je u srijedu priopćio kako je spreman ponuditi novu paletu morskih goriva s niskim sadržajem sumpora kako bi vlasnici i operateri brodova bili u skladu s pravilom o globalnom ograničenju sumpora Međunarodne pomorske organizacije (IMO) za 2020. godinu. Od početka 2020. naime, ograničava se globalna količina sumpora u loživom ulju za brodve na 0,5% u usporedbi sa sadašnjih 3,5%. To vrijedi izvan određenih područja kontrole emisija (ECA, SECA područja) gdje je granica već 0,1%. 

Brodovlasnici će morati ili sagorijevati čišća, skuplja goriva ili instalirati jedinice za čišćenje emisija od korištenja loživog ulja s visokom razinom sumpora. Dakle, brodovlasnicima je na raspolaganju VLSFO (very low sulfur fuel oil) ili varijanta da prijeđu na LNG. Neki analitičari očekuju značajan rast cijena jer se globalna rafinerijska proizvodnja neće do kraja i na vrijeme stići prilagoditi značajnim količinama - potražnja za brodskim gorivom iznosila je 3,5 milijuna barela dnevno 2018. 

Potražnja za gorivom jača

Potražnja za gorivom s niskim sadržajem sumpora povećala se krajem drugog tromjesečja zbog snažne potražnje za komponentama za miješanje s niskom razinom sumpora u Europi i Singapuru. Kao rezultat toga, tržište na Mediteranu počelo se natjecati za gorivo s niskim sadržajem sumpora sa previše opskrbljenim tržištem u SZ Europi, povećavajući razliku između cijenama do najviših razina od srpnja 2014, objavio je upravo SPGlobal. 

Do sada najavljena niskosumporna goriva Exxona, koja su kompatibilna jedna s drugima, pod uvjetom da se poštuju smjernice za skladištenje i rukovanje najboljom praksom, navodi ExxonMobil. Osim ispunjavanja specifikacije ISO 8217-2017, goriva su također prošla ExxonMobilove procjene prilagodbe za uporabu. "Ova kombinacija karakteristika pomoći će osigurati da operatori brodova mogu sigurno i učinkovito upravljati glavnim motorima, pomoćnim motorima i kotlovima kada pređu na 0,5% suporno gorivo, budući da bi glavni problem kvalitete mogao imati vrlo značajne negativne posljedice. ExxonMobil je također razvio metode za mijenjanje sastava goriva kako bi se poboljšale kvalitativne karakteristike, kao što su izgaranje, stabilnost i kompatibilnost", izjavio je u istoj izjavi Mike Noorman, voditelj tehnologije goriva u istraživačkoj i inženjerskoj tvrtki ExxonMobil, piše Platts.

TAGOVI