Indija žarko želi obnovljivce ali mora ostati usidrena u ugljenu

Autor: N.D. Objavljeno: 05.07.2019. 🕜 09:05 Lokacija: Delhi (Indija)

Kako je teško velikom potrošaču odreći se ugljena

Indija je u četvrtak priopćila kako joj je u narednom desetljeću potrebno 330 milijardi dolara ulaganja kako bi ostvarila svoj san o obnovljivoj energija, ali ugljen bi ostao središnja u proizvodnji električne energije. Zemlja koja troši ogromne količine energije želi povećati kapacitete OIE na 500 GW, ili 40% ukupnog kapaciteta, do 2030. godine. Obnovljivi izvori trenutno čine 22% ukupne instalirane snage Indije od oko 357 GW, objavio je Reuters. 

Sidro u ugljenu

"Dodatna ulaganja u obnovljive izvore energije do 2022. godine bila bi oko 80 milijardi dolara po današnjim cijenama, a ulaganje od oko 250 milijardi dolara bilo bi potrebno za razdoblje od 2023. do 2030. godine", navodi se u vladinoj ekonomskoj anketi koja je u četvrtak predstavljena parlamentu. Indija želi imati 175 GW obnovljive instalirane snage do 2022. godine. 

Ta zemlja ima ima dvostruko bolju osunčanost od Europe i želi se osloniti na solarne kapacitete, ali namjerava nastaviti trošiti i jeftin ugljen kojeg ima u izobilju, kao zemlja s petim najvećim rezervama na svijetu. TE na ugljen čine 80% svih emisija štetnih plinova i čestica u Indiji i procjenjuje da će ugljen ostati glavni energent najmanje tri naredna desetljeća. Potrošnja ugljena porasla je za 9,1% na gotovo milijardu tona 2018.-2019.

Astronomska ulaganja


Procjene ulaganja u obnovljivce, koje su astronomske, dobro odražavaju financijske izazove s kojima se pokušavaju suočiti zemlje koje su veliki potrošači energije, u nastojanju da naprave energetsku tranziciju i to u trenutku kad usporava gospodarski rast globalno a nova gospodarska kriza nakon deset godina ponovo kuca na vrata. Konzultanti su upozorili indijsku vladu da se ne upušta u naglo gašenje elektrana na ugljen jer riskira stabilnost mreže i sigurnost opskrbe.

TAGOVI