Mostarski Aluminij počinje gasiti proizvodnju u ponoć

Autor: N.D. Objavljeno: 05.07.2019. 🕜 09:44 Lokacija: Mostar (BiH)

Strateški partner želi 56% udjela u tvrtki o kojoj ovisi hrvatska komponenta u BiH

Nakon dugotrajne agonije nekadašnji značajan HEP-ov kupac, bosanskohercegovački Aluminij iz Mostara broji svoje posljednje dane i to zato što je struju počeo nabavljati na tržišan način. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak je odbacila zahtjeve da osigura opskrbu električnom energijom po subvencioniranim cijenama, istaknuvši kako nema ni ovlasti niti želi zbog spašavanja jedne tvrtke tjerati u gubitke drugu, u konkretnom slučaju Elektroprivredu Herceg-Bosne (EPHZHB). Federacija je vlasnik tvrtke u omjeru 44%, 44% je u vlasništvu malih dioničara, a Hrvatska je vlasnik 12% tvrtke. 

"Dug za električnu energiju je veći od 125 mil. eura, a kompanija koja ne dobiva subvencije očigledno ne može raditi na tržišnim osnovama, posebno uz ove cijene struje", rekao je na konferenciji za medije u srijedu Boris Vican, izvršni direktor za tehničke poslove. Tvrtki trenutno nedostaje sirovine i rezervnih dijelova, a proizvodanja će se početi polako ugasiti u ponoć s petka na subotu, rekao je generalni direktor Dražen Pandža. Jedini spas za Aluminij je ulazak strateškog investitora u tu tvrtku.

Strateški partner

Do sada se kao zainteresirani partner javio britansko-švicarski koncern Glencore no zanimanje za kupnju mostarskog kombinata pokazala je i tvrtka pod nazivom "WAQT Trade" iz Dubaija. Kako u četvrtak prenosi "Dnevni avaz" ta je tvrtka poslala pismo namjere federalnoj vladi u kojemu je potvrdila zanimanje za kupnju većinskoga vlasništva u posrnulom mostarskom kombinatu. Njihova je namjera kupiti 44 posto dionica u vlasništvu vlade FBiH i još 12 posto dionica malih dioničara što je ukupno 56 posto vlasništva u Aluminija. Tim paketom dionica osigurali bi sebi većinsko odlučivanje u svim daljnjim potezima. 

Tvrtka "WAQT Trade" je spremna zadržati sve zaposlenike i jamči dugoročno povećanje proizvodnje na 300 tisuća metričkih tona sirovine jer, kako navode u pismu, imaju veliko iskustvo u proizvodnji aluminija. Sad je poznato da će radnicima biti isplaćena još jedna plaća, a ugasi li se tvrtk sasvim radnici kredite na razini 15 mil. KM-ova neće imati otkuda vraćati. Gašenje Aluminija Mostar će domino-efektom utjecati na sve u Federaciji BiH jer tvrtka mjesečno plaća 52 mil. KM doprinosa na plaće radnika te isplaćuje plaće, upozorilo je čelništvo.

TAGOVI