Podmorski dalekovod Crnoj Gori donosi potpunu sigurnost

Autor: B.O. Objavljeno: 08.07.2019. 🕜 10:04 Lokacija: Podgorica (Crna Gora)

Elektroenergetska suradnja Crne Gore i Italije

Partnerski projekt podmorskog elektroenergetskog dalekovoda kojim su povezane Crna Gora i Italija već je pokrenuo lokalne poslove u vrijednosti 60 milijuna eura, rekao je izvršni direktor Terne Luigi Ferraris tijekom sastanka s predsjednikom crnogorske vlade Duškom Markovićem. 

Luigi Ferraris je dodao kako je podmorski kabel između Crne Gore i Italije dug 445 kilometara, od čega 423 kilometara čini podmorski dio. Vrijednost projekta je 1,15 milijardi eura. 


Povijesni projekt 

Na sastanku koji je organiziran povodom završetka tog projekta je, među ostalim, istaknuto kako podmorski dalekovod Crnoj Gori donosi potpunu energetsku sigurnost. "Ovaj povijesni projekt je najbolji primjer kako se vizijom i suradnjom dolazi do nove vrijednosti od koje će koristi imati obje države, njihovi građani, te ova i buduće generacije", rekao je crnogorski premijer, dodajući kako je više država istočne i jugoistočne Europe već sada izrazilo ozbiljan interes za sklapanje različitih aranžmana s Crnom Gorom u cilju korištenja kapaciteta podmorskog energetskog dalekovoda koji bi s radom trebao početi ove jeseni, objavila je tamošnja vlada.

TAGOVI