Dug u Aluminiju nije nastao preko noći

Autor: B.O. Objavljeno: 11.07.2019. 🕜 09:07 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Vlada FBiH traži strateške partnere za posrnulu mostarsku kompaniju

Vladi Federacije Bosne i Hercegovine je žao zbog gašenja postrojenja u mostarskoj kompaniji Aluminij, posebice zbog radnika koji su dovedeni u tešku situaciju, potvrdio je to federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na konferenciji u Sarajevu. On je dodao kako je vlada FBiH u stalnom kontaktu s Upravom i Nadzornim odborom Aluminija.

"Poslali smo im informaciju u kojoj tražimo da nas pisano obavijeste o provedenoj proceduri gašenja, o tome je li sve napravljeno u skladu s procedurama, kao i o stanju postrojenja nakon što je obustavljena isporuka električne energije", kazao je Džindić. Također, tamošnja vlada traži da je vodstvo Aluminija obavijesti o svim plaćanjima od 1. siječnja do danas.

 

Model samoodrživosti

Džindić je podsjetio kako dug od 400 milijuna KM nije nastao preko noći, nego je posljedica sustavnog rada na štetu Aluminija i radnika, objavila je vlada FBiH. "Za to netko mora odgovarati. Za Aluminij se mora naći model samoodrživosti. Da smo sinoć imali čarobni štapić kojim bismo uklonili sva dosadašnja dugovanja Aluminija, oni bi već u sljedećoj smjeni napravili gubitak, jer je sadašnji način poslovanja neodrživ", smatra Džindić. 

Zbog nastale situacije vlada FBiH će i dalje tražiti nove strateške partnere. "Ne vjerujemo da će ova odluka o zaustavljanju rada ili eventualno o stečaju promijeniti odluke potencijalnih investitora jer su oni već dobro upoznati sa situacijom", kazao je Džindić.

TAGOVI