Stop trovanjima!

Autor: B.L. Objavljeno: 15.07.2019. 🕜 10:15 Lokacija: Zagreb

PU zagrebačka i GPZ upozoravaju građane na opasnosti od ugljičnog monoksida

Policijska uprava zagrebačka i Gradska plinara Zagreb započeli su s preventivnom kampanjom 'Spriječimo trovanje ugljičnim monoksidom u vlastitom domu'. Cilj tog partnerstva je prevencija trovanja s CO u domu, ponajviše u slučaju kombinacije rada atmosferskog plinskog kotla (plinskog uređaja vrste B) i ventilatora i/ili kuhinjske nape. 


Ugljični monoksid - tihi ubojica

Preventivne aktivnosti predstavljene su upravo ljeti jer se u to vrijeme obavlja najviše radova i obnova u kućanstvima, kako bi se građane upozorilo na rizike koji se pojavljuju kod  rješenja prema načelu 'uradi sam'. Tako se u slučaju radova na plinskim instalacijama preporučuje prepustiti ih isključivo stručnim osobama kako se ne bi dogodilo ono najgore, tj. kako ne bi bilo smrtnih posljedica. Primjerice, na području PU zagrebačke u posljednjih je nekoliko godina zabilježeno više događaja iz kojih je vidljivo da je najčešći uzrok trovanja s CO istodobni rad plinskog kotla i kuhinjske nape.  

Tako je u posljednje četiri godine na području PU zagrebačke evidentiran 31 slučaj trovanja s CO, a svake godine u prosjeku jedna osoba smrtno strada od posljedica takvog trovanja. Stoga je cilj Kampanje i osvijestiti i upozoriti građane da je CO plin bez boje, mirisa i okusa, zašto se naziva i 'tihim ubojicom'.


Smrtonosna kombinacija plinskog uređaja vrste B, nape i ventilatora

Rukovoditelj Službe tehničke kontrole GPZ-a Dubravko Duvančić također upozorava na opasnosti koje vrebaju pri istodobnom radu ventilatora, nape i atmosferskog kotla u stanu. Tako je GPZ pripremila letak koji će biti poslan svim građanima za koje se zna da još uvijek u domovima imaju atmosferske kotlove, pri čemu se procjenjuje da na distribucijskom području GPZ-a takvih kućanstava ima oko 40 000. Uz to, građani se pozivaju da, u skladu sa svojim mogućnostima, atmosferske kotlove (vrste B) zamijene kondenzacijskima, sa zatvorenom komorom izgaranja (tzv. plinskim uređajima vrste C). Konačno, više o tim opasnostima može se pronaći na stranicama GPZ-a.

TAGOVI