Petrol može preuzeti dio poslovanja Crodux plina

Autor: B.O. Objavljeno: 16.07.2019. 🕜 08:53 Lokacija: Zagreb

Tržišni udjel Petrola nakon provedbe koncentracije bit će manji od 20 posto

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je dopuštenom namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem kontrole tvrtke Petrol nad dijelom poslovanja Crodux plina. Provedbom koncentracije, Petrol preuzima dio poslovanja Crodux plina koje se odnosi na ukapljeni naftni plin (UNP), uključujući i tvrtku Adria-Plin, koja djelatnost trgovine na malo UNP-om obavlja regionalno, na jednom prodajom mjestu, na području Splitsko-dalmatinske županije. 


Otvoreno tržište 

U AZTN-u ističu kako u ukupnoj domaćoj potrošnji UNP-a INA sudjeluje sa 70 posto, dok se 30 posto dobavlja iz uvoza. U uvozu UNP-a sudjeluju i Petrol i Crodux plin, koji putem uvezenih količina u ukupnoj potrošnji ukapljenog naftnog plina na hrvatskom tržištu sudjeluju svaki s oko 10 posto. INA raspolaže s gotovo 60 posto ukupnih skladišnih kapaciteta za UNP u Hrvatskoj, dok će Petrol nakon provedbe koncentracije raspolagati s manje od 20 posto ukupnih kapaciteta. 

Tržišni udjel Petrola na hrvatskom tržištu trgovine na malo UNP-om će nakon provedbe koncentracije biti manji od 20 posto. Pritom treba imati na umu da je hrvatsko tržište UNP-a otvoreno i liberalizirano te da i nakon provedbe koncentracije Petrol/Crodux plin, INA i dalje zadržava poziciju vodećeg tržišnog takmaca, priopćeno je iz AZTN-a.

TAGOVI