Turska podupire Sjeverni Cipar oko istraživanja ugljikovodika

Autor: B.L. Objavljeno: 22.07.2019. 🕜 10:41 Lokacija: Moskva (Rusija)

Službena ciparska vlada odbila je sjevernociparski prijedlog

Službena ciparska vlada odbila je 16.7.2019. godine prijedlog međunarodno nepriznate Turske Republike Sjeverni Cipar o uspostavi suradnje oko istraživanja plina na području istočnog dijela Sredozemnog mora. No, kako se to i moglo očekivati, taj je prijedlog uvelike poduprla Turska.


Protivljenje službenog Cipra

Politički predstavnici južnog, 'grčkog' dijela otoka jednoglasno su odbili sjevernociparski prijedlog jer smatraju da ne služi 'grčkociparskim interesima'. S druge strane, Turska je taj prijedlog izričito poduprla i pozvala i UN i Europsku uniju da ga također podrže. 
Naime, spomenuti prijedlog Sjevernog Cipra upućen je čak preko Ujedinjenih naroda s ciljem zajedničkog istraživanja sveciparskih resursa, tj. nalazišta plina u svim ciparskim vodama Sredozemnog mora, oko cijelog otoka, a na koja pravo polažu i 'službeni' Cipar i Sjeverni Cipar.


Turska protiv EU-a

Turska se već dulje vrijeme protivi bilo kakvim istraživanjima ugljikovodika u ciparskim vodama, koje provodi službena ciparska vlada, tvrdeći i da sjeverni dio otoka ima pravo na raspolaganje svim ciparskim podmorskim resursima, ne samo uz južne, 'grčkociparske' obale otoka. Isto tako, Turska je još na proljeće u vode Sjevernog Cipra uputila dva istraživačka plovila, a s istraživanjima je započela u svibnju ove godine na oko 75 km od sjeverozapadne obale otoka, na području sjevernociparskog teritorijalnog mora. Uz to, sada je najavljeno upućivanje još dva takva plovila.

No, Europska unija pokrenula je mjere protiv Turske upravo zbog takvog bušenja u istočnom Sredozemlju i suspendiralo pregovore o Sporazumu o općem zračnom prijevozu. Isto tako, Europska investicijska banka (EIB) pozvana je na reviziju svojih kreditnih poslova u Turskoj, objavio je ruski energetski portal 'Oil & Gas Eurasia'.

TAGOVI