Nova otkrića na istočnom Sredozemlju

Autor: B.L. Objavljeno: 24.04.2019. 🕜 10:38 Lokacija: Moskva (Rusija)

Bit će još plina iz Izraela i s Cipra

Grčka naftna i plinska tvrtka Energean Oil and Gas objavila je značajno otkriće plina na istražnom području Karish North u izraelskim vodama istočnog Sredozemlja. Početne procjene govore od 28 - 42 mlrd. m3 prirodnog plina. No, za daljnje ocjene bit će potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdio konačni potencijal polja, ali i udjeli kapljevine u plinu. 

Kada krene komercijalna proizvodnja, plin će biti obrađivan na Energeanovom plutajućem proizvodnom i postrojenju za isporuke (FPSO) koje se gradi na oko 5,4 km od polja i koje će imati ukupne proizvodne i izvozne kapacitete od 8 mlrd. m3 godišnje.

U prosincu 2018. godine Energean je potpisao ugovor s izraelskom tvrtkom IPM Be'er Tuvia o isporuci oko 5,5 mlrd. m3 plina s tog polja. Tvrtka ima pet istraživačkih licenci u izraelskim vodama i 25-godišnju licencu za istraživački blok Katakolo u Zapadnoj Grčkoj, ali i u Crnoj Gori. Njezine dionice kotiraju na londonskoj i telavivskoj burzi. 


Pronađen plin i oko Cipra

Američki div ExxonMobil objavio je kako je u ciparskim vodama Sredozemnog mora također pronašao nova nalazišta prirodnog plina. Radi se o bušotini Glaucus-1 koja se nalazi u bloku 10, u vodama dubine 2063 m. Prve procjene govore o količinama 142 - 227 mlrd. m3 plina. 

Blok 10 se prostire na 2572 km2 površine mora, a osim ExxonMobila sa 60% udjela, operator je i katarska naftna tvrtka Qatar Petroleum s 40% udjela, objavio je ruski energetski portal 'Oil & Gas Eurasia'.

TAGOVI