Saslušani hrvatski argumenti za problem turbo-bojlera

Autor: B.L. Objavljeno: 29.04.2019. 🕜 14:27 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Konačnu odluku EK će donijeti u narednih mjesec dana

Radna skupna Europske komisije saslušala je argumente hrvatske delegacije u vezi s problematikom tzv. turbo-bojlera i konačna bi odluka o tome trebala biti donesena tijekom svibnja 2019. godine. Radilo se o već drugom po redu sastanku radne skupine EK-a vezanom uz preispitivanje Uredbe  813/2013 o provedbi Direktive 2009/125/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o zahtjevima za ekološki dizajn grijača prostora i kombiniranih grijača. 

Pri tome je, uz predstavnike Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatske energetske regulatorne agencije, sudjelovao je i Dubravko Duvančić, dipl. ing. iz Gradske plinare Zagreb, kao predstavnik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom Hrvatske gospodarske komore


Prijedlog rješenja hrvatskih predstavnika

Hrvatski predstavnici su u izlaganju argumentirali prijedlog da se sporni nekondenzacijski plinski kotlovi vrste C4, tzv. turbo-bojleri, sa spojem na zrakodimovode (tzv. LAS ili LAF dimnjake) izuzmu iz primjene spomenute Uredbe, baš kao što su iz takve primjene izuzeti i tzv. atmosferski plinski kotlovi vrste B1, što je napravljeno 2013. godine, kada je Uredba donesena.
Naime, Europska unija je još 2013. godine prepoznala problem atmoferskih bojlera kod postojećih korisnika, kojih je u zemljama EU-a oko 5 milijuna spojeno u zajedničke dimnjake, pa je zato uvedena iznimka. 

Problem tzv. turbo-bojlera se očituje u činjenci da bi zbog nemogućnosti kupnje takvih novih uređaja za zamjenu postojećih, pokvarenih i/ili istrošenih jer spomenuta Uredba dopušta stavljanje na tržište samo kondenzacijskih kotlova, svi korisnici plinskih uređaja spojeni na istu dimovodnu vertikalu u zgradi u isto vrijeme morali zamijeniti sve plinske uređaje i sanirati dimovodni sustav, što se smatra neopravdanim troškom.

TAGOVI