Zeleni protiv LNG terminala na Krku

Autor: N.D. Objavljeno: 02.05.2019. 🕜 13:39 Lokacija: Zagreb

Terminal služi korporativnim interesima, kažu zeleni

Inicijativa mladih “Fridays For Future - Zagreb” i udruga Zelena akcija danas su zajedno pred zgradom Vlade RH poručili da će gradnjom krčkog LNG terminala i daljnjim kupovanjem fosilnog plina političari zadužiti sadašnje mlade generacije i prodati njihovu budućnost. 

Prosvjedni performans na Markovu trgu organiziran je povodom prvog foruma Energetskog vijeća EU-a i SAD-a na temu izvoza LNG-a, koji se održava danas u Briselu, a na kojem sudjeluje i ministar Tomislav Ćorić. Svrha ovog Foruma jest promocija izvoza američkog LNG-a u zemlje Europske unije, uključujući Hrvatsku. Tokom performansa, aktivisti i aktivistkinje su likom predsjednika Trumpa prikazali jak američki lobi koji već desetljećima potkopava ambicioznu akciju protiv klimatskih promjena.

Osim što služi isključivo korporativnim interesima fosilnih tvrtki, izgradnja LNG infrastrukture dokazano neće pomoći građanima u smanjivanju kućanskih energetskih troškova. Umjesto toga, ugrozit će lokalni turizam kvarnerskog priobalja i otoka te najpogubnije od svega, osuditi današnje mlade generacije na tzv. 'klimatski holokaust'. A to znači socijalni kolaps, patnju i smrt neviđenih razmjera u bliskoj budućnosti, kao izravnu posljedicu zagrijavanja planete, klimatske destabilizacije i entropije uzrokovane, između ostalog, daljnjom eksploatacijom arhaičnih fosilnih goriva poput plina”, komentirala je Ana Žerjav iz inicijative "Fridays for Future".

 Zbog svega navedenog, 200 organizacija civilnog društva iz Europe i SAD-a, uključujući Zelenu akciju, je uoči Foruma uputilo otvoreno pismo u kojem se protive porastu uvoza i izvoza LNG-a.

TAGOVI