Tarife za krčki LNG-terminal su među nižima u susjedstvu

Autor: N.D. Objavljeno: 14.03.2019. 🕜 08:41 Lokacija: Zagreb

Mađarska oko LNG-a na Krku priča političku a ne poslovnu priču

Jesu li tarife za uvoz LNG-a s budućeg terminala na Krku konkurentne? Mađarski ministar vanjskih poslova tvrdi da nisu, no iz HERA-a i LNG Hrvatske kažu drugačije. Na pitanje jesu li doista postavili nerazumno visoke cijene, iz LNG-a Hrvatska Novom je listu odgovoreno kako tarifa zakupa na Krku iznosi 1,39, odnosno 1,25 eura po MWh te je »konkurentna u usporedbi s tarifama na LNG terminalima u EU-u«. 

Naveli su i primjer terminala u talijanskom Rovigu, koja iznosi 4,92 eura/MWh. Prema »Izvješću o uklanjanju prepreka na LNG tržištu plina« iz 2017. godine, koje je izradio Council of European Energy Regulators, navodi HERA, tarife za korištenje standardnog paketa usluga – koji uključuje prihvat, skladištenje i uplinjavanje tisuću GWh plina – na 13 europskih terminala kreću se u rasponu od 0,10 do 3,87 eura po megavatsatu. »Tako korisnik terminala Panigaglia u Italiji za navedeni standardni paket usluga plaća 0,69 eura/MWh, dok će u Rovigu platiti 3,87 eura, iz čega proizlazi da razlika u razini tarifa za korištenje terminala i unutar iste države može biti višestruka«, odgovara HERA. 

Hrvatske su tarife, dakle, među nižima, ali ne i najniže. HERA je, kako pojašnjava, odluku o tarifama za prihvat i otpremu ukapljenog prirodnog plina na krčkom terminalu donijela u lipnju prošle godine, za period do 2040. godine, i za četiri različita scenarija planiranih zakupa kapaciteta terminala. »Uočene razlike raspona tarifa mogu biti posljedica višestrukih razloga. Razlike mogu biti rezultat specifičnosti infrastrukture s primijenjenim različitim tehnološkim rješenjima, zatim razlike u veličini terminala i ekonomije razmjera, razlike u starosti infrastrukture i povezane neamortizirane vrijednosti regulirane imovine, kao i same razine korištenja infrastrukture terminala i svih dodatnih usluga obuhvaćenih tarifom. 

Razlike u strukturama tarifa i politike raspodjele troškova nisu usporedive među terminalima«, zaključuje HERA. Mađarska je nedavno objavila da će LNG uvoziti preko Slovenije, no ipak se prošli tjedan mađarski ministar vanjskih poslova sastao s ministrom energetike Ćorićem i direktoricom LNG Hrvatske Barbarom Dorić kako bi razmotrili različite oblike suradnje oko dobave plina. Mađarskoj uskoro ističe ugovor o dobavi plina s Gazpromom pa im paše sjediti na dvije stolice, ili bar stvoriti dojam da to planiraju.

TAGOVI