Naravno, Mađari žele udjel u LNG-terminalu

Autor: N.D. Objavljeno: 08.04.2019. 🕜 08:25 Lokacija: Zagreb

Zar nam to baš treba?!

Ministar energetike Tomislav Ćorić otkrio je da je Hrvatska od Mađarske primila pismo namjere za kupnju 25+1 posto udjela u LNG-u Hrvatska pod određenim uvjetima. "Od mađarske strane Hrvatska je prije par tjedana primila pismo namjere od ministra vanjskih poslova Mađarske koji se bavi i pitanjima energetike. Mađarska je spremna kupiti 25 posto udjela u LNG-u Hrvatska pod određenim uvjetima. U fazi smo razgovora", rekao je Ćorić u Dnevniku Nove TV. 

Od ranije je poznato da je Mđarska zainteresirana za LNG-terminal koji im je bitan za diversifikaciju dobave, jer zemlja sav plin kupuje iz ruskih izvora. Mađarskoj iduće godine istječe povoljan višegodišnji ugovor za dobavu plina od Gazproma pa bi im udio i zakup u LNG-terminalu dobro došao. Ipak, ni jedna mađarska tvrtka prije par mjeseci nije poslala obvezujuću ponudu za zakup kapaciteta već rade 's figom u džepu'. 

Hrvatska ima iznimno loša iskustva s MOL-om, pa i mađarskom državom koja godinama sprječava privođenje čelnika MOL-a Zsolta Hernadija pa je pitanje bi li ovakvo još uže povezivanje s mađarskom stranom uopće bilo optimalno u ovom trenutku. S obzirom da smo se povijesno pokazali kao vrlo loši pa i nedomoljubni pregovarači, baš ništa ne treba čuditi.

Plutajući brod-terminal na Krk bi trebao biti isporučen u jesen iduće godine a terminal bi s radom trebao početi početkom 2021. Izgradnja pristana već je trebala započeti, piše Novi list. Europska Zelena stranka zatražit će od Europske komisije da preispita postotak financiranja ovog projekta. 

TAGOVI