Petrokemija u prvom kvartalu u plusu

Autor: N.D. Objavljeno: 29.04.2019. 🕜 14:51 Lokacija: Kutina

Program restrukturiranja tvrtke počinje u drugoj polovini godine

Petrokemija d.d. u prva je tri mjeseca 2019. godine ostvarila neto dobit od 22 milijuna kuna, u odnosu na 79 milijuna kuna neto gubitka ostvarenog u istom razdoblju prošle godine. Volumen prodaje i struktura prodaje glavni su pokretači boljeg rezultata u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. 

Ukupni volumen prodaje porastao je 31 posto, a prihodi za 44 posto, zahvaljujući dobrim rezultatima u Hrvatskoj i na regionalnim tržištima, kažu u tvrtki. Rezultatu prvog tromjesečja dodatno je doprinijela neprekinuta proizvodnja od studenoga 2018. Što se tiče vanjskih utjecaja na poslovanje, treba istaknuti značajno veće naknade za emisije CO2, koje su se povećale za 62 posto. 

Cijene gnojiva

U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine nisu zabilježene nikakve značajne izmjene cijena gnojiva. «Od svibnja se očekuje smanjena potražnja za gnojivima, što će imati negativan utjecaj na rezultat za naredna dva tromjesečja. Od rujna bi potražnja trebala opet postepeno rasti, što bi moglo rezultirati sličnim pozitivnim učinkom kao u prvom tromjesečju. Pozitivan utjecaj na fiksne troškove poslovanja očekujemo u drugoj polovici 2019., kada će se provesti program restrukturiranja», naglasio je Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije d.d.

TAGOVI