Naslovnica   →Zaštita okoliša

Ugrožena vodoopskrba Slovenskog primorja

Autor: B.L. Objavljeno: 26.06.2019. 🕜 13:06 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Pri željezničkoj nesreći došlo je do istjecanja kerozina u podzemlje

Pri željezničkoj nesreći do koje je došlo u Dolu pri Hrastovlju na pruzi Divača - Koper u Sloveniji došlo je do istjecanja kerozina u tlo, a kako se radi o vodozaštitnom području, moglo bi doći do ugrožavanja vodoopskrbe u dijelu Slovenskog primorja. Nesreća se dogodila u tunelu ispred željezničke postaje Dol pri Hrastovlju, pri čemu je šest teretnih vagona iskočilo iz tračnica, a iz dva je istekla za sada još nepoznata količina kerozina. Uzroci nesreće se istražuju, a pri sanaciji je ozlijeđen vatrogasac.


Prekinut željeznički promet

Spomenuti vlak prevozio je kerozin u cisternama iz Kopra prema Münchenu u Njemačkoj. Od 18 vagona u kompoziciji, pri nesreći ih se prevrnulo šest, od čega su se dva naslonila na zid tunela i iz njih je istekao kerozin. Istjecanje kerozina je sada zaustavljeno, a prema prvim procjenama, isteklo je 40 - 50 m3 kerozina. No, tek će trebati utvrditi koliko je okoliš, zapravo, onečišćen i hoće li i kako to imati utjecaja na podzemne vode.  

S druge strane, došlo je do potpunog prekida željezničkog prometa prema Kopru. Područje nesreće odmah su obišli visoki dužnosnici kao što su ministrica za infrastrukturu Alenka Bratušek, koparski gradonačelnik i direktor Slovenskih željeznica i drugi predstavnici lokalne politike. Kako je uništeno 150 m pruge, bit će potrebno neko vrijeme za popravak i cijelo to vrijeme koparska luka bit će odsiječena od europske željezničke mreže, pri čemu prolaz već čeka devet punih kompozicija.

 

Ugrožena vodoopskrba

Nadležna tijela upravo ispituju mogućnost dotoka isteklog kerozina u podzemne vode iz kojih se napaja Rižanski vodovod, glavni vodoopskrbni sustav Slovenskog primorja. Zbog toga će se vjerojatno potrebe za pitkom vodom morati nadomještati iz susjednih vodoopskrbnih sustava, Kraškog vodovoda i Istarskog vodovoda, izvijestila je Radiotelevizija Slovenije.

TAGOVI