Atmosferski plinski kotlovi su opasni!

Autor: B.L. Objavljeno: 01.10.2019. 🕜 14:08 Lokacija: Zagreb

Policija i struka upozoravaju građane

Gradska plinara Zagreb, Dimnjačarska obrtnička zadruga i Policijska uprava zagrebačke održali su zajedničku konferenciju za javnost na kojoj su upozorili da kod svih koji koriste atmosferske plinske kotlove (tzv. plinske uređaje vrste B) postoji rizik od trovanja ugljičnim monoksidom

U skladu s time, izrađeni su dopisi upozorenja i informativni leci koji će biti poslani na adrese 80 000 potrošača GPZ-a koji imaju atmosferske kotlove koji zrak za izgaranje uzimaju iz prostorije u kojoj su smješteni. Uz to, tijekom 2020. godine zagrebački dimnjačari pri obveznim pregledima dimnjaka i stručnjaci GPZ-a pri zamjeni plinomjera postavljat će naljepnice s oznakama upozorenja na sve takve kotlove.


U opasnosti su podstanari i mlađe osobe koje se dulje kupaju i tuširaju

"Žrtve monoksida su mlađe osobe, mahom žene, a opasnosti su osobito izloženi podstanari, posebno oni koji dolaze s područja gdje nema kulture plina. Opasnost od trovanja porasla je rekonstrukcijama stanova gdje se ugrađuje PVC/ALU stolarija čime se onemogućuje dotok zraka i ugradnjom kuhinjskih napa koje su sada veće snage nego ranije. Pri trovanju monoksidom najčešći je uzrok istovremeni rad bojlera i kuhinjske nape koja također povlači zrak iz prostora. Iako potrošači mogu biti oprezni, jedino pouzdano rješenje je zamijeniti atmosferske bojlere novima," naglasio je tom prigodom Dubravko Duvančić, dipl. ing., rukovoditelj Službe tehničke kontrole GPZ-a. 

Nadovezavši se na to, Nenad Zrinski, upravitelj DUZ-a, istaknuo je da su mnogi vlasnici stanova, osobito u starim zgradama, obnovili svoje prostore, iako pri tome nisu zamijenili atmosferski kotao niti su sanirali dimnjak. Uz to, svi potrošači plina u Zagrebu pozvani su da dimnjačarima omoguće pristup dimnjaku.

TAGOVI