Novi sustav za praćenje kvalitete plina

Autor: B.O. Objavljeno: 02.10.2019. 🕜 15:07 Lokacija: Zagreb

Za izračun energije plina sada se koristi prosječna dnevna ogrjevna vrijednost

Plinacro je 1. listopada u punu primjenu uveo novi znatno unaprijeđeni sustav za praćenje kvalitete plina u transportnom sustavu. Umjesto dosadašnje prakse ručnog uzimanja uzoraka plina dva puta mjesečno na 24 mjesta na transportnom sustavu i laboratorijskih analiza tako uzetih uzoraka, novi sustav za praćenje kvalitete plina oslanja se na procesne plinske kromatografe koji su ugrađeni na 30 lokacija i u automatskom radu kontinuirano prate sastav i kvalitetu plina na ukupno 47 mjesta uzorkovanja.


Mrežna pravila

"Način izračuna energije plina na ulazima i izlazima iz transportnog sustava unaprijeđen je tako da se umjesto polumjesečnih ogrjevnih vrijednosti, koje su bile rezultat jednog uzorkovanja i primjenjivale se za cijelo polumjesečno razdoblje, sada za izračun energije plina koristi prosječna dnevna ogrjevna vrijednost utvrđena na jednom od 47 mjesta automatskog kontinuiranog uzorkovanja", navodi se u priopćenju kompanije. 

Kromatografski uređaji su na transportnom sustavu raspoređeni tako da se oko 80% ukupno isporučene energije plina u transportnom sustavu izračunava prema ogrjevnoj vrijednosti utvrđenoj na istom mjestu na kojem se mjeri i protok plina, odnosno na ulaznim i izlaznim mjernim stanicama velikog kapaciteta. 

Postupanje Plinacra vezano uz novi sustav praćenja kvalitete plina i izračun energije plina propisano je zadnjim Izmjenama i dopunama Mrežnih pravila transportnog sustava, koje su stupile na snagu 1. listopada 2019., osim pojedinih odredbi koje stupaju na snagu u travnju i svibnju 2020. godine.

TAGOVI